‘Accountant mede verantwoordelijk voor fouten rond aanbestedingen’

In een interview met RTVA heeft wethouder Herbert Raat zich kritisch uitgelaten op de controles van externe accountant PWC. Raat verwijt hun niet scherp opgelet te hebben, waardoor fouten in het inkoopproces van de gemeente jarenlang onopgemerkt zijn gebleven.

Vorige jaar bleek dat het inkoopproces van de gemeente niet verliep zoals het hoort. Zo zijn er fouten gemaakt in het naleven van Europese aanbestedingen, waardoor voor ruim 6 miljoen euro verkeerd ingekocht is. De zaak kwam in 2014 aan het licht toen een interne medewerker van de gemeente de fout ontdekte en aan de bel trok. Externe accountant PricewaterhouseCoopers, die controle uitvoert, had de fout in de jaren daarvoor niet opgemerkt. Wethouder Herbert Raat neemt hen dat kwalijk en wil een rekening van 15.000 voor meerwerk rond de kwestie niet betalen.