Deel opbrengst textielinzameling naar Amstelveenfonds

Donderdag 11 juni doneerde wethouder Peter Bot 25% van de opbrengst van het in 2014 in Amstelveen ingezamelde textiel aan het Amstelveenfonds. Het gaat om een bedrag van € 22.896. Eind 2013 is met de raad afgesproken om jaarlijks een kwart van de opbrengst dat textielinzamelaar Sympany in opdracht van de gemeente ophaalt, aan een lokaal goed doel te schenken. De komende drie jaar is dat het Amstelveenfonds.

Textielinzamelaar en charitatieve organisatie Sympany (voorheen KICI/Humana) zamelt voor gemeente Amstelveen jaarlijks bijna 300.000 kilo textiel en schoenen in. Dat zijn 22 vrachtwagens vol. Broeken, gordijnen, T-shirts maar ook schoenen zijn voor bijna 100% herbruikbaar. Bijvoorbeeld als tweedehands textiel maar ook als grondstof voor een nieuw product zoals poetsdoeken of vloerbedekking. 75% van de opbrengst besteedt Sympany aan met name duurzame goede doelen in zuidelijk Afrika en ook India gericht op het zelfredzaam maken van de lokale bevolking door het geven van textiel gerelateerde trainingen en opleidingen.

BbA-wethouder Peter Bot (Afvalbeheer, Duurzaamheid): “Door een deel van de textielopbrengst lokaal aan te wenden hopen we Amstelveners te stimuleren om nog meer textiel gescheiden aan te bieden. Zo leveren inwoners een bijdrage aan onze doelstelling om bruikbare grondstoffen uit het restafval te houden en her te gebruiken. Dat is een mooie milieuwinst.”

Jacqueline Solleveld, voorzitter Amstelveenfonds: “Het Amstelveenfonds is een zogenaamd gemeenschapsfonds van en voor Amstelveners. Als lokaal fonds steunen wij lokale initiatieven die gericht zijn op het optimaliseren van het woon- en leefklimaat in Amstelveen. Het geld van onze donateurs besteden wij aan projecten met een breed maatschappelijk draagvlak bestemd voor groepen jongeren en ouderen. Zoals een project waarbij ouderen contact leggen via de iPad (ZilverOnline) en een voorleesproject voor kinderen met leesachterstand. Wij zijn afhankelijk van donaties en giften en zijn heel blij met deze bijdrage van de gemeente. Particulieren die zich willen inzetten voor een Amstelveens goed doel kunnen via www.amstelveenfonds.nl een aanvraag doen voor fondsen voor hun project. Op de website staat ook hoe men het Amstelveenfonds kan steunen met een gift of donatie.”