Openbaar vervoer tijdens vernieuwing Amstelveenlijn

De vernieuwing van de Amstelveenlijn heeft tijdens de bouw, tussen 2018 en 2020, gevolgen voor het openbaar vervoer tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. In grote lijnen is nu bekend wat er tijdelijk verandert.

Vanaf de start van de bouw in 2018 tot het eerste kwartaal van 2019 is het openbaar vervoer als volgt:

  • Lijn 51 blijft rijden tussen Centraal Station en een halte ter hoogte van de A9. Het is nog niet bekend tot welke halte (Amstelveen Centrum of Ouderkerkerlaan)
  • Tussen halte Oranjebaan of Ouderkerkerlaan en Westwijk worden bussen ingezet
  • Lijn 5 blijft rijden zoals gebruikelijk (Centraal Station – Binnenhof)

Tussen het eerste kwartaal van 2019 en eind 2020 zal de Amstelveenboog buiten gebruik zijn en de bouwwerkzaamheden aan de Amstelveenlijn voltooid worden. Tijdens die periode is het openbaar vervoer als volgt:

  • Lijn 51 rijdt niet tussen Station Zuid en Westwijk, er worden bussen ingezet
  • Lijn 5 blijft rijden zoals gebruikelijk (Amsterdam Centraal- Binnenhof)
  • Tussen Station Zuid en Amstelstation blijft er een metroverbinding

Het plan voor het openbaar vervoer tijdens de bouw is gemaakt door Stadsregio Amsterdam, GVB en Metro en Tram. Zij bestuderen en berekenen wat wel en niet mogelijk is. Hierbij streeft men ernaar om zoveel en zo lang mogelijk trams te laten rijden, en bussen in te zetten waar dit niet anders kan.