Tentoonstelling Joop Rubens in Museum Jan van der Togt

‘LEFT.RIGHT.TIME.’ is de naam van het werk van Joop Rubens dat van 30 juli tot en met 13 september 2015 in Museum Jan van der Togt is te zien. De expositie bestaat uit schilderijen en tekeningen in gemengde technieken, naar composities van Louis Andriessen. De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van Joop Rubens en Louis Andriessen – op donderdag 30 juli om 20.00 uur.

Joop Rubens (1941) toont in ‘LEFT.RIGHT.TIME.’ een serie tweeluiken, combinaties van rechts- en linkshandig gemaakte werken, die in stijl en techniek met elkaar contrasteren. De rechtshandige werken kenmerken de grote trefzekerheid en overtuiging die we van Rubens kennen. Realistische portretten en abstracten in gemengde technieken met pigment, pastel, grafiet en vernis. De linkshandige werken verschillen door hun kwetsbaarheid, onzekerheid en onhandigheid. Reflecties op de immers altijd onvoorspelbare klanken van componist Louis Andriessen, die variëren van ijl en kwetsbaar tot krachtig, soms agressief.

Het linkshandig werken – een recente ontwikkeling bij Rubens – bevestigt deze eigenschappen door een ogenschijnlijk onhandige lijnvoering en het gebruik van materialen als houtskool, acryl en vernis. Bij het zichtbaar maken van de composities van Andriessen bleek de rechtshandige lijnvoering te trefzeker, te krachtig van vorm.
De rechtshandige werken zijn opgebouwd uit pasteltinten tot aan huidskleur. De linkshandige werken zijn voornamelijk samengesteld uit zwarten, grijzen en witten. Bij de tentoongestelde werken klinken klankfragmenten die hebben geleid tot deze visuele reflecties. Daarnaast zijn er verschillende portretten van Andriessen te bewonderen en associatieve werken, geënt op het totale oeuvre van de componist.