‘Verloren zoon’ Jan van Breda keert terug met expositie 

Zelfportret Jan van Breda

De in Amstelveen geboren fotograaf Jan van Breda startte bijna veertig jaar geleden zijn werkzame leven in de kantoren van Amstelland Pers. Van 30 juli tot en met 13 september 2015 exposeert hij op dezelfde plek zijn foto’s in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling toont een overzicht van het oeuvre van Van Breda: herkenbaar, schilderachtig, met een mooie balans van licht en donker en soms een ‘rauw’ randje.

Jan van Breda (1958) begon elf jaar geleden zijn carrière als fotograaf aan de FotoAcademie in Amsterdam. Kort voor zijn eindexamen – in 2006 – stopte hij met zijn opleiding om als stagiair-fotograaf aan de slag te gaan bij Het Parool, waar hij eerder werkzaam was als beeldredacteur. Na een jaar lang huisfotograaf te zijn geweest voor modeontwerper Marcel Wanders koos van Breda voor een bestaan als onafhankelijk fotograaf. Dit niet zonder succes. Zo won hij in 2006 en 2008 respectievelijk de tweede en de eerste prijs bij de Zilveren Camera. Van Breda maakte uiteenlopende series als “Moved” over de laatste bewoners van voormalig verzorgingshuis de Amstelhof (nu vestigingsplaats van de Hermitage) en “Lak!” over drag queeens. Daarnaast schoot hij portretten voor kranten, tijdschriften en boeken.

Van Breda  beschouwt de tentoonstelling als de terugkomst van een verloren zoon. De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van Jan van Breda – op zondag 2 augustus om 16.00 uur, en wordt verricht door Jenny Arean.

Voor meer informatie: Museum Jan van der Togt