Aanmeldingsplicht verhuur woonruimte AirBnB

Het lijkt de ideale oplossing: je woonruimte verhuren terwijl je zelf op vakantie bent. Het verhuren van een kamer, appartement of woning via de site AirBnB heeft dan ook de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Waar veel aanbieders niet stil bij staan, is dat over dergelijke overnachtingen Toeristenbelasting betaald moet worden.
Voor de Toeristenbelasting geldt een wettelijke aanmeldingsplicht. Als men van plan is overnachtingen aan te gaan bieden, is men verplicht zich aan te melden voor de heffing van de Toeristenbelasting. Gebleken is dat een groot aantal aanbieders zich niet melden. Aanbieders dienen zich te melden bij:
Gemeentebelastingen Amstelland, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen, onder vermelding van ‘Aangifte toeristenbelasting’ of via de e-mail: belastingen@amstelveen.nl onder vermelding van ‘Aangifte toeristenbelasting’.
Indien u zich niet vrijwillig aanmeldt maar de gemeente constateert dat u overnachtingen aanbiedt, dan wordt alsnog een aanslag toeristenbelasting opgelegd die verhoogd kan worden met een boete die kan oplopen tot een bedrag van € 5.278,00.