Veel belangstelling bij opening expositie Jan van Breda

Op zondag 2 augustus 2015 openden actrice Jenny Arean en Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, de tentoonstelling van fotograaf Jan van Breda in Museum Jan van der Togt. Het museum was afgeladen vol met wel ruim 400 mensen, waaronder locoburgemeester van Amstelveen, Herbert Raat.

De tentoonstelling toont een overzicht van het oeuvre van Jan van Breda (1958): herkenbaar, schilderachtig, met een mooie balans van licht en donker en soms een ‘rauw’ randje. Natuurlijk zijn ook de foto’s te zien waarmee hij de eerste en tweede prijs behaalde bij de Zilveren Camera: respectievelijk een foto van een in elkaar geslagen Joodse jongen en een foto van de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride.

De in Amstelveen geboren Van Breda bewaart warme herinneringen aan de plek waar Museum Jan van der Togt staat. Bijna 40 jaar geleden begon hij daar – in de kantoren van Amstelland Pers – zijn werkzame leven op de abonnementenafdeling van het Amstelveens Weekblad. Van Breda beschouwt deze tentoonstelling dan ook als de terugkomst van een verloren zoon, of wat misschien beter bij zijn oeuvre past: The homecoming Queen.

De foto’s van Van Breda zijn tot en met 13 september te zien in Museum Jan van der Togt.