Grote Miró tentoonstelling in Cobra Museum

Met ‘Miró & CoBrA. Experimenteel spel’ organiseert het Cobra Museum de eerste grote Miró tentoonstelling in bijna zestig jaar in NederlandDoor Miró en CoBrA met elkaar in verband te brengen geeft de tentoonstelling inzicht in de artistieke verwantschap die de basis vormt voor de kunst van Joan Miró en de Cobra groep.

Ruim honderd kunstwerken uit verschillende perioden en in verschillende media maken deel uit van de presentatie die van 10 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016 te zien zal zijn. Dit is mogelijk gemaakt door de hulp van vele internationale en nationale bruikleengevers. Het Solomon R. Guggenheim Museum in New York bijvoorbeeld leent Paysage (1927). Uit de Scottish National Gallery of Modern Art komt het belangrijke werk Figures and birds uit 1934-36. Het Museo Reina Sofia uit Madrid leent vijf werken uit de periode 1945-1950. Tot slot de familie van Miró. Van hen kreeg het Cobra Museum talrijke kunstwerken en spullen uit Miró’s atelier, waaronder 9 niet afgemaakte werken, die nog nooit geëxposeerd zijn. De kleinzoon Joan Punyet Miro heeft dan ook enthousiast gereageerd op het tentoonstellingsconcept: “This will be one of the most exciting Miró exhibitions in a long time!”

Miró & Ik
Rondom Miró & CoBrA zullen diverse activiteiten plaatsvinden onder de noemer Miró & Ik. Alle activiteiten zijn ontwikkeld vanuit de Visible Thinking theorie (VT) ontwikkeld op Harvard University en voor het eerst in Nederland toegepast door het Cobra Museum. Deze techniek zorgt ervoor dat bezoekers meer kennis halen uit een kunstwerk door langer dan wel beter te kijken. Bovendien wordt hen gevraagd om actief de opgedane kennis te delen met anderen.
Het betreft o.a. Slow Art Walk, een audiotour (op de eigen smartphone), een Miro&GoPro videoverslag en de gedachte-otofoto. De speelse en expressieve werken van Miró zijn uitermate geschikt om bezoekers uit te dagen, beter te laten kijken en creatief te laten denken.

Meer informatie over de tentoonstelling: http://www.miroencobra.nl/de-tentoonstelling/