Monoprints Aafje van Kampen op Wester-Amstel

Beeldend kunstenares Aafje van Kampen (1941) exposeert van donderdag 17 september tot en met zondag 4 oktober 2015 kleurrijke monoprints op buitenplaats Wester-Amstel (Amsteldijk Noord 55).

Van Kampen is in die zin autodidact dat zij geen opleiding aan een kunstacademie kon volgen, maar wel talrijke cursussen. In feite is zij levenslang met kunst bezig geweest en groeide zij uit tot een volgens velen respectabele kunstenares.

Vormen en kleuren werden haar uitgangspunten. In haar grafische werk, waarmee zij zich al talloze jaren bezig houdt, is dat goed te zien. Decennia lang tekende en schilderde zij. Vooral door wat zij zag bij de ‘Amsterdamse Vereniging De Zondagsschilders’ werd zij gegrepen door de grafische technieken. Daarin liet zij zich dan ook intensief onderwijzen om vervolgens met een drukpers zelf te gaan experimenteren. Met stof, papier en karton.

“Ik heb alles geprobeerd”, zegt ze. “Wat ik doe is eigenlijk knutselen met de pers. Een proces van rommelen zou je het, lichtelijk denigrerend, kunnen noemen. Maar het is een proces dat tot effecten leidt, die dikwijls verrassend zijn.”

Haar werk omvat veelheid van stijlen, variërend van figuratief tot abstract. Maar altijd is het kleurrijk. En gemaakt op de drukpers dus.
De expositie op buitenplaats Wester-Amstel is gratis te bezoeen van donderdag tot en met zondag, dagelijks van 12.00 tot 16.30 uur.