Spannend: Amstelveens Thuishuis genomineerd voor Nationale Eenzaamheidsprijs

Het klinkt niet onmiddellijk als de hoofdprijs in de staatsloterij maar niets is minder waar. Vanavond wordt bekend gemaakt wie de nationale eenzaamheidsprijs heeft gewonnen. Genomineerd zijn drie projecten die inspirerende voorbeelden vormen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen via speciale vormen van huisvesting. De prijs, een kunstobject t.w.v.5000 euro, staat dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving.

Een Thuishuis door Stichting Thuis in Welzijn, is een speciale woning waar vijf tot zeven alleenstaande 60+-plussers met een smalle beurs bij elkaar wonen. Ze hebben een eigen verblijfsruimte en delen een woonkamer, tuin en logeerkamer. Twee projecten zijn gerealiseerd: in Deurne en Amstelveen. Harderwijk gaat dit najaar open. De doelgroep bestaat onder andere uit ouderen die (dreigen) te vereenzamen. Waar nodig ondersteunen vrijwilligers de bewoners. De mogelijkheid bestaat ook dat vrijwilligers huisbezoeken brengen aan alleenstaande ouderen in de buurt, om hen uit te nodigen om weer mee te doen.

De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 is een initiatief van Coalitie Erbij en wordt dit jaar georganiseerd samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en CMO Flevoland. De prijs wordt uitgereikt door Jop Fackeldey, wethouder Wonen van Lelystad en vicevoorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen tijdens het openingscongres van de Week tegen Eenzaamheid.

De jury bestaat dit jaar uit experts op het gebied van wonen, woonomgeving, welzijn en eenzaamheid: