Start bouw crematorion op Zorgvlied

Maandag 21 september heeft wethouder Peter Bot, door het verleggen van een kei, het officiële startsein gegeven voor de bouw van een crematorion op Zorgvlied. Het crematorion is de eerste in Nederland en krijgt een bijzondere tipi-achtige vormgeving, door de naar boven gerichte vormgeving wordt het gevoel van een opgaande reis versterkt. Het crematorion herbergt feitelijk alleen een technische ruimte waarin de crematieoven staat.

Wethouder Bot:”Met het realiseren van een crematorion op Zorgvlied gaat een lang gekoesterde wens van de klanten van Zorgvlied in vervulling. Bovendien bieden we nu als gemeente Amstelveen ook voor het eerst aan onze bewoners de mogelijkheid tot cremeren. Na de oplevering van het crematorion in januari 2016, verwachten wij ongeveer 500 crematies per jaar te kunnen verzorgen dat in de toekomst nog kan groeien.”

Na een jarenlange voorbereiding wordt het nieuwe crematorion gesitueerd aan de A10-zijde van Zorgvlied. Gedurende deze voorbereidingsperiode is uitgebreid gecommuniceerd met omwonenden, grafeigenaren en andere betrokkenen en de plannen zijn volgens de gemeente goed ontvangen. Bij het ontwerp van GroupA architecten is uitgegaan van de behoefte om de overledene tot het laatste moment te begeleiden. De afscheidsplechtigheid wordt gehouden in de monumentale aula van Zorgvlied, waarna de belangstellenden en nabestaanden de overledene, lopend door de groene omgeving, begeleiden naar het crematorion. Bij het crematorion kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de kist na een laatste groet in de voorhof achter te laten of om de kist zelf in de oven te brengen.

Het crematorion voldoet aan de nog steeds groeiende vraag naar cremeren. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 75% van de ondervraagden kiest voor cremeren en 25% voor begraven.