Tentoonstelling Niki de Saint Phalle in Museum Jan van der Togt

Vanaf morgen tot en met 25 oktober 2015 wijdt Museum Jan van der Togt een (verkoop)tentoonstelling aan het werk van Niki de Saint Phalle. Deze Frans-Amerikaanse kunstenares werd in de jaren zestig wereldberoemd met haar NANA’s, voluptueuze krachtige beelden van vrouwen die zelfverzekerd de wereld veroverden.

In 1961 nam Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) – samen met Jean Tinguely en de andere kunstenaars van de groep ‘Nouveaux Realistes’ – deel aan de iconische tentoonstelling ‘Bewogen Beweging’ in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij toonde daar het werk ‘Saint-Sebastien’ (Portrait of my Lover), een wit mannenoverhemd met als hoofd een dartbord. Bezoekers konden daar pijltjes naar gooien.

Haar levenswerk is de ‘Giardino dei Tarocchi’, de Tarottuin in Garavicchio, gelegen in Toscane. Vrienden gaven haar een stuk land waar zij in meer dan vijftien jaar een magische tuin creëerde, gebaseerd op de Grote Arcana van het tarotspel. De tweeëntwintig monumentale beelden zijn bedekt met keramiek, gekleurd glas- en spiegelmozaïeken. Samen met haar levensgezel Jean Tinguely ontwierp De Saint Phalle de fontein op de Place Igor Stravinsky bij het Centre Pompidou in Parijs. Vijftien sculpturen dansen op het water of spuiten water, geïnspireerd door de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky.

Voor meer informatie: www.jvdtogt.nl