Amstelveen doet mee aan de Klimaatverbond Energy Battle

Op de Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 9 oktober, gaat de vijfde editie van de Klimaatverbond Energy Battle van start. Gemeente Amstelveen doet ook mee. Per gemeente gaan drie teams van elk maximaal tien deelnemers na elkaar de uitdaging aan om thuis zoveel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Amstelveen start met een team bestaande uit raadsleden en ambtenaren aangevoerd door wethouder Duurzaamheid Peter Bot.

Dit jaar gaat de strijd tussen negentien gemeenten. Naast Amstelveen doen Aalsmeer, Almere, Best, Bloemendaal, Buren, Den Helder, Geldermalsen, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Horst aan de Maas, Krimpenerwaard, Leeuwarden, Noordoostpolder, Nijmegen, Oostzaan, Wormerland en Zandvoort mee. De afgelopen jaren hebben vijfendertig gemeenten deelgenomen met ruim 1000 huishoudens, die gemiddeld 15% besparing hebben gerealiseerd. Dat komt neer op ruim 700 ton CO2 of omgerekend ruim 275 euro per deelnemer per jaar.

Wethouder Peter Bot (Duurzaamheid): ‘Het doel van de wedstrijd is bewustwording van energieverbruik en uiteindelijk besparing. Een huishouden kan zonder op comfort in te leveren minstens 10% besparen door de thermostaat een graadje lager te zetten en een uur voor het slapen gaan uit te zetten, ongebruikte ruimtes niet te verwarmen en de deuren te sluiten”.

Inzicht in energieverbruik
Met behulp van de Wattcher, een energiedisplay, krijgen de deelnemers inzicht in hun elektraverbruik. Elke deelnemer krijgt gedurende vier weken de Wattcher in huis. Op de wedstrijdwebsite www.klimaatverbondenergybattle.nl houden deelnemers hun gas- en elektraverbruik bij en krijgen zij tips en opdrachten om hun verbruik te verminderen. De site toont een actueel overzicht van de standen van alle teams en alle individuele deelnemers. Via een forum delen de deelnemers hun ervaringen. Na vier weken worden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. Zo worden er drie rondes gespeeld.

Op Greenchoice Warme Truiendag volgend jaar 5 februari is bekend welke gemeente de grootste procentuele energiebesparing heeft gerealiseerd. Daarnaast wordt bekend gemaakt welk individueel team de grootste gemiddelde besparing heeft bereikt.