Ethiopische oorlogsmisdadiger opgepakt in Amstelveen

Een 61-jarige man is twee weken geleden in Amstelveen aangehouden omdat hij in de jaren zeventig betrokken zou zijn geweest bij oorlogsmisdaden in het Afrikaanse Ethiopië. De man zou zich hebben schuldig gemaakt aan onder meer marteling en moord, aldus het Openbaar Ministerie.
Het gaat om Eshetu Alemu. In internationale media en in het weekblad Vrij Nederland is al in de jaren negentig bericht over de vermeende betrokkenheid van Alemu bij misdaden tegen Ethiopiërs.

In Ethiopië is hij eerder bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Hij verblijft al jaren in Nederland en heeft inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit. Een deel van het strafdossier waardoor de man de doodstraf kreeg, is door de Ethiopische autoriteiten overgedragen aan Nederland.
In het onderzoek naar hem zijn een aantal getuigen gehoord door de politie. Het gaat daarbij om Ethiopiërs die in het buitenland wonen. Ze hebben verklaard over misdaden die Alemu zou hebben gepleegd in de provincie Gojjam.