Uithoorn breidt aantal textielcontainers uit

Uithoorn is zes textielcontainers rijker. Op 12 oktober openden wethouder Bouma en de directeur-bestuurder van Sympany, dhr. Vooges, gezamenlijk één van de zes nieuwe ondergrondse textielcontainers.
Sympany leegt de containers en verkoopt het textiel. De opbrengst gaat naar projecten die met textiel te maken hebben en bijdragen aan het welzijn van mens en milieu. Voor de gemeente is deze oplossing voor het textiel voordeliger dan verbranden met het restafval.

Recyclen is ook milieuvriendelijker. Om katoen voor één T-shirt te telen is onder andere 2.500 liter water nodig en 7 eetlepels bestrijdingsmiddel. Daarna volgen er nog vele bewerkingen, die het milieu belasten.

In heel 2014 leverden de inwoners van Uithoorn en De Kwakel twee kilo textiel per persoon in via de containers en huis-aan-huis acties. Toch bevatte het restafval nog best veel textiel. Bij de laagbouw zestien kilo (dat is 6% van het restafval) en bij de hoogbouw tien kilo (4%) per persoon. Gebleken is dat gemeente Uithoorn met meer ondergrondse containers meer textiel inzamelt. Deze kilo’s wil de gemeente er uit halen door meer ondergrondse containers te plaatsen.