Jennifer Tee wint 6e Cobra Kunstprijs

Jennifer Tee (NL 1973) is de winnaar van de zesde editie van de Cobra Kunstprijs Amstelveen. Uitreiking van de prijs en opening van de tentoonstelling ‘The Soul in Limbo’ van Jennifer Tee vinden plaats op 22 november 2015 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen vragen het Cobra Museum voor Moderne Kunst en de gemeente Amstelveen aandacht voor de waarden van de Cobra beweging; experimenteel, geëngageerd en interdisciplinair, in relatie tot de hedendaagse kunst. De jury onder leiding van Saskia van Kampen, conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen, zegt daarover:
“Jennifer Tee toont zich al jaren een uniek multi-talent, dat zich met schijnbaar even groot gemak stort op het maken van een diepzinnige choreografie als een omvangrijke hangsculptuur. Opvallend daarbij is dat hoe coherent en gelaagd haar werk ook is, het toch toegankelijk blijft voor een breed publiek. De jury was dan ook unaniem in haar oordeel om multidisciplinair kunstenaar Jennifer Tee de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2015 toe te kennen.”

Jennifer Tee
Het werk van Jennifer Tee neemt zeer uiteenlopende vormen aan: van bijna onmogelijk te vervaardigen keramiek, tot hand gebreide vloerkleden. Van bamboebogen die in een fragiele balans zweven tot aan complexe performances. Samenwerkingen met anderen (kunstenaars, grafisch ontwerpers, choreografen) en de omgeving waarin een werk ontstaat spelen daarbij een belangrijke rol. Zo onderzoekt Tee op geheel eigentijdse wijze de veranderlijkheid en complexiteit van het culturen die voortdurend in elkaar overlopen. In haar werk probeert ze terugkerende thema’s binnen de westerse cultuur en kunstgeschiedenis te vangen, te reactiveren en te doordringen met oosterse filosofie.

Tentoonstelling The Soul in Limbo, t/m 21 februari 2016
The Soul in Limbo* is het eerste museale overzicht van het werk van Tee in Nederland. Aan de hand van de thema’s ‘Taal’, ‘Choreografie’ en ‘Occult Geometry’ wordt terug gekeken op de ontwikkelingen in haar werk van de afgelopen 10 jaar en worden nieuwe lijnen uitgelegd naar de toekomst van haar werk. In iedere sectie zijn elementen uit eerdere installaties van Tee ondergebracht, waaronder banieren, keramieken vazen, bollen en maskers, fotografie, sculpturen, gebreide vloervormen en diagrammen. Ook is er materiaal in de tentoonstelling opgenomen dat te maken heeft met Tee’s inspiratiebronnen en werkprocessen.

*De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de uitspraak ‘I am the soul in limbo’, een uitspraak van de hoofdpersoon Nadja in de gelijknamige roman van André Breton.

Performances/choreografieën
Geschreven, gesproken en gezongen taal vormen een terugkerend aspect in een groot deel van Tee’s werk. De op taal gebaseerde performances maken dan ook een belangrijk deel uit van haar oeuvre. Tee’s interesse in geschreven taal mondde uit in een onderzoek naar Egyptische hiërogliefen tekens en Chinese kalligrafie – beiden vormen waarbij tekst en tekens verwantschap tonen met choreografie. In het verlengde hiervan hebben de performances zich steeds meer ontwikkeld tot speciaal ontworpen choreografieën. Tijdens de tentoonstelling zullen een aantal van deze performances/choreografieën uitgevoerd worden.

De jury van de Cobra Kunstprijs bestond uit: Saskia van Kampen-Prein (conservator Museum Boijmans Van Beuningen, voorzitter); Roos Gortzak (directeur De Vleeshal, Middelburg), Domeniek Ruyters (hoofdredacteur MetropolisM) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum).

De Cobra Kunstprijs Amstelveen is de opvolger van de Amstelveense Peter Stuyvesantprijs. Een van de oudste hedendaagse kunstprijzen in Nederland.