Lezing ‘Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam’ bij boekhandel Venstra

Met de lezing ‘Acht eeuwen schaatsen in en om Amsterdam’ luidt Boekhandel Libris Venstra op donderdag 5 november de winter in.
In de lezing nemen de schrijvers Niko Mulder en Jos Pronk van het gelijknamige boek het publiek mee tot aan en soms over de grenzen van Amstelland. Uiteraard wordt winters Amsterdam vanuit diverse gezichtspunten belicht.

Naast de verplichting om ijs te bijten en om branden te bestrijden was ook het watertransport naar de brouwerijen en de waterbakken voor de burgerij van essentieel belang. Niet tegenstaande de nodige wakken en sloppen, bleef er genoeg ijs over voor ontspanning. Vanuit Amsterdam waren omliggende plaatsen op de schaats vele eeuwen lang prima te bereiken. Zowel binnen als buiten de stad vonden vele vermakelijkheden plaats. Niet alleen de Amstel en het Vondelpark waar de AIJC (Amsterdamsche IJsclub) haar domicilie had voordat ze naar de Van Baerlestraat verhuisde waar Jaap Eden in 1893 voor de eerste keer wereldkampioen werd, maar ook de Boerenwetering en de Overtoom waren van groot belang.
De sprekers zullen u in een boeiend betoog aan de hand van vele afbeeldingen onder andere meenemen naar de eigen woonomgeving onder winterse omstandigheden.

Tijdschema van de lezing:
Aanvang eerste deel lezing: 20.15 uur
Pauze: 21.00 – 21.15 uur
Tweede deel lezing: 21.15 tot 22.00 uur.

Toegang € 6,00 inclusief winterse consumptie.

Het NRC waardeerde dit boek met de 3e Prijs in de Categorie Non-Fictie (vrijdag 28 november 2014) met de volgende zinnen:
‘Beetje smokkelen, want dit is een vernieuwde en uitgebreide editie van een boek uit 2011. Maar het boek verdient zijn plek in de top 3. Het is geschreven en geïllustreerd met een bijna bezeten hartstocht voor details. Van de oudste hout-ijzeren schaats ter wereld, opgegraven van onder de Nieuwendijk, tot de krabbelbaantjes in de uitgaansgebieden van de moderne stad’.