UPDATE: Nieuwe zorgaanbieder Tzorg heeft geen vlekkeloos verleden

De nieuwe aanbieder Tzorg heeft geen vlekkeloos verleden. Het bedrijf kwam vorig jaar nog negatief in het nieuws door een vreemde bepaling in het contract van de medewerkers. De vakbond Abvakabo FNV stelde dat de medewerkers monddood werden gemaakt omdat indien informatie over cliënten of het bedrijf naar buiten wordt gebracht, de medewerker een boete van 5.000 euro kan ontvangen.

“Dit soort geheimhouding voor dit soort functies is toch van de zotte. We hebben het over mensen die huishoudelijk werk doen, niet iets voor de AIVD,” zei Cor de Beurs van de Abvakabo FNV destijds tegen het AD. “De geheimhouding van cliëntgegevens is er sowieso. Ieder weldenkend mens weet dat je daar niet over mag praten. Ik vind het beschamend dat het bedrijf er zo weinig vertrouwen in heeft dat daar dergelijke boetes op gezet worden.”

Erwin Vos van Tzorg vertelde het AD dat de bepaling alleen bedoeld is om de privacy van cliënten in de zorg te waarborgen. “De gemeenten als opdrachtgever eisen dat ook van ons.” Vos erkent dat de brede formulering waarvoor het bedrijf gekozen heeft een eigen invulling daarvan is. “Maar het gaat om de privacy van cliënten. Dat dat breder uitgelegd wordt, is een beetje spijkers op laag water zoeken.”

Overigens wil de gemeente Amstelveen juist dat de werknemers van de zorginstellingen een signalerende functie hebben. Dat zou dus in strijd zijn met de bepaling in het contract van de Tzorg-werknemers. Wethouder Raat reageert desgevraagd dat de gemeente afspraken heeft gemaakt met de partijen en dat zij daar ook aan gehouden zullen worden.

Tzorg kwam vorig jaar ook nog negatief in het nieuws bij de decentralisatie van de zorgtaken. In Nieuwegein nam het bedrijf personeel over van de oude aanbieder, maar tegen slechtere voorwaarden. Het radioprogramma 1 op Straat besteedde zelfs een hele uitzending aan de strubbelingen.

Update: Tzorg heeft via Twitter laten weten dat de bepaling al geschrapt is.