Uilenstede herbergt nog tachtig oudere ex-studenten

Het Parool meldde gisteren dat op campus Uilenstede nog ongeveer tachtig oudere ex-studenten wonen. Een aantal van hen is de zestig ruimschoots gepasseerd.

Van de in totaal 3400 woningen op de campus worden er circa tachtig door ouderen bewoond. De meesten zijn aan de studentenwoning gekomen via een jongerencontract dat hen indertijd werd aangeboden door de gemeente Amstelveen. Pas in 2006 besloot studentenhuisvester Duwo dat de woningen alleen nog maar voor studenten bedoeld zijn. Vanaf toen werden oude studentencontracten omgezet in campuscontracten. Hierdoor konden zij die al lang niet meer studeerden verzocht worden te verhuizen. Dit is ook wettelijk vastgelegd.

Hiervan is een klein groepje – tussen drie en vijf personen – woonachtig in de studentenflats. Een grotere groep mag doordat zij worden beschermd door de huurwetgeving gewoon in de woningen blijven wonen.
De meeste ouderen wonen er probleemloos, soms zelfstandig, soms met huisgenoten. Sommigen delen een woning met dertien twintigers. Een enkeling zorgt echter wel voor overlast. Zo is er één die op studenten heeft gespuugd. Duwo is op de hoogte van een paar extreme gevallen en zoekt naar oplossingen.

Anderhalve week geleden werd bekend dat een man in april na dertig jaar de campus had verlaten. Hij woonde sinds 1 mei 1985 in één van de studentenwoningen totdat de rechter besloot dat hij moest vertrekken.

Bron: Het Parool, 31-10-2015