Projectweek Amstelveen College sluit af met zwerfvuilactie

Driehonderddertig leerlingen uit het eerste jaar van het Amstelveen College hebben zich afgelopen week gebogen over de afvalproblematiek. De helft van de leerlingen zocht naar oplossingen voor zwerfafval en de andere helft keek naar nieuwe mogelijkheden voor recycling. De beste zes ideeën werden op donderdag voor een professionele jury onder leiding van wethouder Jeroen Brandes gepresenteerd.

De leerlingen bekeken de problematiek vanuit een ondernemersstandpunt en onderzochten ook de haalbaarheid van hun idee. Na drie dagen presenteerden leerlingen hun ondernemersplan.
De jury was onder de indruk van de Prulboot. Dit is een boot waar vooral op festivals het afval op water meteen opgeruimd en gerecycled kan worden. Ook de Basketbak maakte indruk: speciaal voor scholen gemaakte bakken met een netje erboven, zodat het veel leuker wordt om je afval gescheiden weg te gooien. Verder viel de Stickermuur op, een enorme sticker waar je meteen je afval op kan plakken, zodat het niet op straat komt.
De juryleden gaan hun best doen de leerlingen verder te helpen in het ontwikkelen van hun plan. Daarnaast mogen de leerlingen hun eerste prototype printen op de 3D-printer die de school krijgt, omdat ze heeft meegedaan met dit project.

Ter afsluiting van de projectweek maakten de leerlingen daadwerkelijk kennis met de zwerfafvalproblematiek. De leerlingen gingen per klas de omgeving van de school in. In het gebied dat wordt begrensd door de Lindenlaan, de Handweg, de Startbaan en de William Boothlaan werd zwerfafval verzameld. De leerlingen hadden voor deze actie sponsors gezocht. De opbrengst van de actie komt volledig ten goede aan het KNGF Geleidehonden.