Tentoonstelling Corneille en Mar in Museum Jan van der Togt

Museum Jan van der Togt  toont van 10 december 2015 tot en met 24 januari 2016 de tentoonstelling ‘De twee grote liefdes van Elisabeth den Bieman de Haas: Corneille & Mar’. Hiermee gaat de grote wens van Elisabeth den Bieman de Haas in vervulling om werken van deze dierbare kunstenaars in één museale expositie te tonen. De opening vindt plaats op zondag 13 december om 14.30 uur, en wordt verricht door kunsthistorica drs. Mienke Schaberg.

Beide kunstenaars nemen een speciale plaats in het leven van Elisabeth den Bieman de Haas in. Een boeiend leven volledig in het teken van de kunst; 25 jaar was zij galeriehoudster in de Nieuwe Spiegelstraat, maar vooral ook een collectioneur van een unieke verzameling werken van Corneille.

Van Corneille (1922 – 2010) toont Elisabeth werken uit verschillende perioden. In samenwerking met de kunstenaar bouwde zij vanaf 1981 een unieke en omvangrijke collectie van Corneille op. Alle werken zijn direct afkomstig van Corneille. De nadruk in de verzameling ligt echter op de werken uit 1943 – 1948, de periode vóór CoBrA. Juist deze periode illustreert de vernieuwingsdrang en de artistieke ontwikkeling van de jonge kunstenaar.

Het werk van Mar (1966 – 2002) ontroert, inspireert en voert je mee naar een kleurrijke wereld vol liefde en harmonie. Het bijzondere oeuvre van Mar kenmerkt zich door elegante langgerekte vrouwen, die thema’s als liefde, vriendschap en geborgenheid verbeelden. In warme felle kleuren, sterke contourlijnen en ronde organische vormen vertelt Mar over emoties. Haar vrouwen zijn krachtig en expressief, maar ook ingetogen en dromerig. Door de jaren heen is er een boeiende ontwikkeling in haar kunst te herkennen. Gracieuze vrouwelijke naakten abstraheert zij geleidelijk tot de essentie.

In het museum wordt ook een korte film over Mar vertoond. Het is een bijdrage van de twee kinderen van Mar, die deze film op eigen initiatief hebben gemaakt.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54
www.jvdtogt.nl

Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur