Zwijntjesleed blijft bron van ergernis voor burger

Dat ‘ons’ zwijntje op het Stadshart in een verdomhoekje staat, is ondertussen wel duidelijk. Het arme dier dat tienduizenden kinderen met liefde heeft gedragen dient nu als veredelde fietsenstalling voor de bieb. De gemeente heeft al aangegeven dat men op zoek is naar een oplossing. Toch kan het bronzen beestje niet snel genoeg worden verhuisd, volgens Corinne Sieger. Het misschien wel best gewaardeerde kunstwerk van Amstelveen raakt namelijk beschadigd, blijkt uit de brief die ze naar de redactie van RTVA stuurde.

Beste redactie,

Al maanden besteedt de lokale pers aandacht aan het zwijntjesleed in het Stadshart. Het geliefde bronzen beeldje van het zwijntje staat daar sinds de zomer op een ongelukkige plek.

Niet alleen staat het zwijntje nu tussen de fietsenrekken voor de Openbare Bibliotheek, het zwijntje wordt ook dagelijks onder fietsen bedolven. Fietsen met of zonder kinderzitjes, met roestige uitsteeksels, zware bakken voor of achter worden allemaal rücksichtslos door achteloze inwoners tegen het zwijntje aangekeild.

Dat blijft niet zonder gevolgen. De sokkel van het zwijntje is beschadigd geraakt en het mooie zwijntje zelf dreigt ook ‘gewond’ te raken. Ik ben één van die Amstelveners die de kwestie al tijden bij de gemeente aanhangig maakt. De klagende burgers waren aanleiding voor de gemeente om recent op de gemeentepagina te melden dat de kwestie de aandacht van de gemeente heeft. Maar er gebeurt niets…..

Toen ik vorige week vrijdag tijdens een marktdag het zwijntje helemaal niet meer kon zien omdat het letterlijk bedolven was onder een berg fietsen was voor mij de maat vol.

Een geschrokken gemeentemedewerkster verzekerde mij dat handhaving onmiddellijk een hek om het zwijntje zou komen plaatsen, omdat dit ook volgens de medewerkster echt te ver ging.

Maar er gebeurde weer niets…

Gisteren trof ik weer een roestige fiets aan op het zwijntje. Zie foto’s in de bijlage. En waarom waren de beloofde hekken niet geplaatst?

Bij de gemeente wordt nu gemeld dat dat alleen kan op instructie van de wethouder. Die is met vakantie. En zal zich daarna opnieuw over de kwestie buigen…

De hekken kunnen niet geplaatst worden, aldus de gemeente. Op de vraag waarom moeten vervolgens alle medewerkers die ik heb gesproken het antwoord schuldig blijven.  En de afdeling handhaving kan of wil mij niet te woord staan…

Ik denk dat ik het zwijntje ter bescherming maar eens in ga pakken in bubble-plastic. Nu de gemeente om zelfredzame en initiatiefrijke burgers vraagt moeten we als burgers onze eigen verantwoordelijk kennelijk maar nemen.

Die rol bubble-plastic ga ik zo maar eens halen.

Waarschijnlijk word ik bij die actie zelf door handhavers opgepakt, die zijn dan vast ineens wel bereikbaar…

 

Groet van Corinne Sieger