Herman Brood in Museum Jan van der Togt

Hij zou dit jaar 70 worden, en het is reeds weer 15 jaar geleden dat Brood een spectaculair einde aan zijn bewogen en veelzijdig leven maakte. Van 28 januari tot en met 20 maart 2016 wijdt Museum Jan van der Togt te Amstelveen een zeer bijzondere tentoonstelling aan het werk van Herman Brood.  Deze exclusieve expositie toont schilderijen en tekeningen uit een aantal privécollecties, waaronder van de familie Brood en een kunstverzamelaar – groot Herman Brood fan – die zijn nooit eerder getoonde Brood collectie tentoonstelt.

Ook zal het complete atelier van Herman Brood, waar hij bijna vijftien jaar woonde, werkte, schilderde en zijn Top Hits componeerde, worden nagebouwd, inclusief de Yamaha CP70 Piano uit 1978 waar Brood zijn wereldhit “Saturday Night” op componeerde. ‘Dichterbij’ Herman Brood kunnen we niet komen, kortom een zeer hoogwaardige hommage aan het kleurrijke leven van het multitalent Herman Brood.

Herman Brood (1946 – 2001) schilderde zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert. “Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af of hij alles zelf heeft gemaakt of een van zijn kinderen.” Ook liet Brood zich beïnvloeden door pop art-kunstenaar Robert Rauschenberg en abstract expressionist Jackson Pollock.

In zijn schilderijen koos Brood vooral voor primaire kleuren. Met zwarte verf voegde hij soms teksten of gedichten toe. “Het gebruik van slogans kan je weer terugvoeren op stripverhalen. Ik wil een beeld of situatie vastleggen. Een veeg of kleur is lang niet toereikend, laat staan een behangachtig patroon.”

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 28 januari om 16.30 uur. Xandra en Lola Brood leiden de expositie in, waarna musicus, producer en kunstenaar Rob Bolland muzikaal de opening verricht.