Karel Appel en de Opera in het Cobra Museum

Begin jaren ’90 nodigde Pierre Audi, artistiek directeur van De Nationale Opera, Karel Appel uit om het decor te ontwerpen voor een Nederlandse opera van componist Guus Janssen. De opera naar het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach was geprogrammeerd voor het Holland Festival in 1994. Deze vernieuwende productie werd laaiend enthousiast door pers en publiek ontvangen en leverde een nieuwe samenwerking op tussen Appel en Audi. Die Zauberflöte van Mozart volgde. De decorstukken zijn van 23 februari tot en met 15 mei in het Cobra Museum te zien.

Karel Appel
De samenwerking die Appel was aangegaan met De Nationale Opera was kenmerkend voor zijn carrière. Met enthousiasme maakte hij op 73-jarige leeftijd in samenwerking met de decorbouwers van De Nationale Opera een serie van wonderlijke fantasiedieren, mythologische figuren en enorme theaterdoeken. De decorstukken zijn bijzonder kleurrijk en getuigen van de expressieve, directe stijl die zo kenmerkend is voor Appel. Concrete en instinctieve kunst over de grote menselijke thema’s die ook binnen de Opera centraal staan. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn diverse stukken gerestaureerd door dezelfde medewerkers van de opera die er destijds aan werkten.

Door de decorstukken in een museum te plaatsen krijgt men een letterlijk een heel andere kijk op dit werk van Karel Appel. De bezoeker loopt als een acteur over een donkere theatervloer langs de decorstukken die ook nu weer uitgelicht zijn door de technici van De Nationale Opera.
In de tentoonstelling worden tevens een televisiebewerking van de NTR uit 1999 van Noach en een registratie van Die Zauberflöte getoond. Uitgebreide documentatie van het maakproces in het decoratelier van De Nationale Opera en persrecensies uit die tijd geven de bezoeker een compleet beeld van deze enigszins vergeten episode uit Karel Appel’s kunstpraktijk.

Opening
De opening is op zondag 21 februari in aanwezigheid van o.a. Pierre Audi en Els van der Plas. Marieke Reuten van zal een optreden verzorgen.

Meer informatie: www.cobra-museum.nl