Amstelveen diskwalificeert zichzelf bij energiewedstrijd

Vol goede moed begon Amstelveen aan de Energy Battle van het Klimaatverbond. Onze gemeente is echter niet in de einduitslag opgenomen omdat een van de drie deelnemende Amstelveense teams onvoldoende gegevens heeft aangeleverd. Zo zullen we dus nooit weten of Amstelveners beter zijn in energiebesparen dan de inwoners van Nijmegen, de uiteindelijke winnaars van de wedstrijd.

53 teams en 18 gemeenten hebben deelgenomen aan de Energy Battle. Gemiddeld is er 15,5% elektra bespaard en 5% gas. Dat betekent dat er gemiddeld een jaarlijkse besparing van 180 euro mogelijk is. Nijmegen behaalde de hoogste procentuele energiebesparing van respectievelijk 26% elektriciteit en 17% gas.

Wethouder Peter Bot (duurzaamheid): “Deelnemende bewoners, ambtenaren, raadsleden, leerlingen en hun ouders en ondernemers van de Juniorkamer Amstelland-Meerlanden hebben de afgelopen maanden zich ingezet om energie te besparen. Naast energiebesparende maatregelen als isolatie en zonnepanelen is voor huishoudens bewustwording en dus minder energie verbruiken de effectiefste manier om CO2-uitstoot te verminderen.”

Helmie Bijleveld, deelneemster namens Amstelveen kan leven met het feit dat Amstelveen niet is opgenomen in de einduitslag “Bewustwording is belangrijker dan de einduitslag. Mijn lampen waren al vervangen door spaarlampen en op het gebruik van elektra en warmte let mijn gezin al jaren. Bij de start van de energybattle dachten wij dan ook niet veel meer te kunnen besparen. Na vier weken deelname bleek dat we ons elektraverbruik met 38% hebben verlaagd door ledlampen te gaan gebruiken en dimmers te voorzien van schakelaars. Want dat dimmers eigenlijk continu stroom gebruiken, dat was mijn grootste eyeopener.”