Amsterdamse Bos levert dierenvoer aan Artis

De organisatie van het Amsterdamse Bos heeft van oudsher een goede band met Artis. Jaren geleden graasden wisenten uit de dierentuin op de zogenaamde Bizonweide in het Amsterdamse Bos. Beide organisaties trekken de banden nu weer aan en kijken waar zij elkaar kunnen versterken. Op dit moment is dat in natura, met groen uit het Bos voor dierenvoer en voor de inrichting van dierenverblijven in Artis. Sinds kort levert de organisatie van het Amsterdamse Bos restanten van hakhout aan Artis. De oudste dierentuin van Nederland gebruikt het als voer voor onder andere reptielen en insecten die van bramenstruiken eten en voor de olifanten en giraffen, die dol zijn op wilgentenen.

Haig Balian, de directeur van Artis, is er blij mee: “Zo krijgen de dieren met goedkeuring van de dierenartsen biologisch voer dat dichtbij groeit. En krijgt resthout uit het Amsterdamse Bos een nuttige bestemming.”

Inrichting van dierenverblijven
Op termijn gaat het Amsterdamse Bos ook takken leveren voor de inrichting van dierenverblijven in Artis, bijvoorbeeld voor apen en vogels. Deze takken zijn van boomsoorten zoals essen en elzen. Verder zullen grote boomstammen uit het Amsterdamse Bos de leefgebieden van de leeuwen en gorilla’s verrijken.

Hakhout
Het Amsterdamse Bos oogst jaarlijks op een aantal locaties hakhout: takken die tot de stam van de boom  worden afgezaagd. Dit heeft vooral een belangrijke natuurwaarde: planten en insecten profiteren van het licht dat op de bodem komt na kap van het hakhout. Daarnaast vinden (korst)mossen een groeiplaats op de stoven. De takken worden in het Amsterdamse Bos gelegd als dekking voor vogels en kleine zoogdieren. Het restant daarvan gaat nu naar Artis als dierenvoer.