Gabrielle Cevat krijgt eigen straatnaam in Amstelveen

De politieagente Gabrielle Cevat die in 2008 tragisch om het leven kwam wordt geëerd met een eigen straat in Amstelveen: de Gabrielle Cevatlaan. Gisterochtend kwamen een aantal leden van haar korps, haar moeder en drie wethouders van de gemeente Amstelveen samen op de plek waar de straat komt. Die plek, genaamd De Scheg, is nu nog een stuk weiland. Over enkele jaren verrijst daar de nieuwste en waarschijnlijk laatste nieuwbouwwijk van Amstelveen.

De gemeente riep in december inwoners op om namen van Amstelveners in te sturen voor nieuwe straatnamen. Naar aanleiding van deze oproep werd de gemeente overstelpt met de naam Gabrielle Cevat.

Eric Aldewereld, teamchef Amstelveen, zegt hierover: “Toen collega’s van ons korps hierover hoorden, hebben ze alle Amstelveners opgeroepen om Gabrielle’s naam in te sturen. Ik ben verheugd dat dit gelukt is en zij haar eigen straat krijgt. De mooiste en grootste laan wordt naar Gabrielle vernoemd.”

“Wij zijn het daar helemaal mee eens,” zegt de Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD) die de oproep deed in zijn persoonlijke blog. “Als iemand een eigen straat verdient, is zij het wel. Gabrielle Cevat heeft haar leven gegeven voor onze veiligheid.”

Wethouder Verkeer Jeroen Brandes (Pvda): “Bij het bepalen van straatnamen houdt de gemeente met verschillende aspecten rekening, bijvoorbeeld of er al een straatnaam of gebouw van deze persoon bestaat in Amstelveen. Een belangrijk criterium voor ons was dat de persoon in kwestie iets heeft betekend voor Amstelveen. Dat is bij Gabrielle Cevat natuurlijk overduidelijk het geval.”