KNGF Geleidehonden ontvangt eerste bezoekers geleidehondenbeleving

KNGF Geleidehonden heeft de deuren van haar geleidehondenbeleving in Amstelveen opengesteld voor het publiek. De beleving, waarbij je ervaart hoe het is om blind met een virtuele geleidehond door Amsterdam te lopen, heeft als doel het bewustzijn te vergroten van wat de toegevoegde waarde van een geleidehond is. Na de onthulling door Koning Willem-Alexander eind vorig jaar, verwelkomde KNGF Geleidehonden afgelopen week haar eerste bezoekers.

Bijzondere samenwerking
Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: ‘Door deze geleidehondenbeleving kun je de bijzondere samenwerking tussen de geleidehond en diens baas levensecht ervaren. We willen hiermee ziende mensen inzicht geven in hoe het is om met een geleidehond te lopen en wat de grote toegevoegde waarde van de blindengeleidehond is. Het bewustzijn vergroten van wat het betekent niet te kunnen zien in een wereld die volledig is ingericht op ziende mensen is noodzakelijk voor de emancipatie van geleidehondenbazen, die helaas vaak nog op te weinig begrip van het publiek mogen rekenen.’

Doorontwikkelen
Voor mensen met een visuele beperking biedt de simulator in de toekomst de mogelijkheid om te onderzoeken of een geleidehond voor hen een geschikt mobiliteitsmiddel kan zijn. Zo kunnen zij de vrijheid, zelfstandigheid en ontspanning ondervinden die een echte geleidehond te bieden heeft. ‘Wij gaan in 2016 onderzoeken hoe we het prototype van de geleidehondenbeleving kunnen uitbouwen naar een volwassen model. Daarnaast willen we inventariseren in hoeverre de beleving interessant is voor andere geleidehondenscholen wereldwijd en of het apparaat ook inzetbaar is om mensen met een visuele beperking te laten ervaren of een geleidehond voor hen een geschikt hulpmiddel is’, aldus Greve.

Welkom op afspraak
De beleving is elke dinsdag- en vrijdagmiddag op afspraak te bezoeken. Geïnteresseerden kunnen via de site van KNGF Geleidehonden reserveren. Daarnaast hebben bezoekers toegang tot een korte tentoonstelling over het verleden, heden en de toekomst van de organisatie. Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar zijn welkom om de geleidehondenbeleving en het museum te bezoeken. De organisatie vraagt geen toegangsprijs voor de geleidehondenbeleving. Bezoekers worden gevraagd een donatie te doen voor de opleiding van de honden.