Levensbestendige woning lijkt ordinaire melkkoe

Het was de droom van Klarie en haar man Henk, samen oud worden in de Olmenstaete in Amstelveen. De kinderen waren het huis uit, en het was tijd voor iets nieuws. Toen ze de plannen van de Olmenstaete zagen hoefden ze niet lang na te denken. Op het mooiste plekje van Amstelveen zou er een bejaardencomplex De Olmenhof gebouwd worden met allemaal faciliteiten, als fysio, kapper etc. En daarnaast zouden er aanleunwoningen komen, de zogenaamde ‘levensbestendige woningen’ van de Olmenstaete met een riant uitzicht over de polder naar de Amstel toe.

Toen ze de er ruim vier jaar geleden naar toe verhuisden, was de huur 748 euro per maand. Een bedrag dat ze makkelijk konden betalen. Maar toen drie jaar geleden Henk plotseling op 66-jarige leeftijd overleed veranderde alles. Klarie stond er alleen voor. Ze ging er in inkomen op achteruit, en de huur bleef elk jaar maximaal stijgen. In vier jaar tijd is de huur 200 euro per maand duurder geworden en gestegen naar 952 euro per maand. Een bedrag dat ze nog maar net kan betalen.

Daarbij komt dat ook het beloofde bejaardencomplex er nooit is gekomen. De oude Olmenhof is nu een verwaarloosd bouval waar studenten in wonen. Nergens zijn de luxe-voorzieningen te zien. Gelukkig heeft Klarie nog het prachtige uitzicht aan de andere zijde van haar huis. Deze plek wil hoe dan ook niet opgeven.

Klarie vindt het een schande dat eigenaar Woonzorg Nederland elk jaar de maximale huurverhoging toepast. Strijdbaar houdt ze een pleidooi voor een huur-plafond dat er moet komen. Niet alleen voor haar zelf maar ook voor alle bewoners van de Olmenstaete. “En ook voor iedereen die woont in een middenklasse-huurwoning. (een woning net boven de huurgrens van 710 euro p/m) En voor tweeverdieners waarvan een zijn/haar baan verliest is er geen vangnet, ook die mensen moeten weten waar ze aan toe zijn.”

Het gaat haar niet zozeer om een vangnet in de vorm van een huurtoeslag “Als je in de vrije sector woont, weet je dat je je eigen broek moet hooghouden.” Het gaat volgens Klarie om duidelijkheid. “Het moet duidelijk zijn tot welke grens de huren mogen stijgen, er moet een bovengrens zijn”.

De problemen waar Klarie mee zit zijn actueler dan ooit. Steeds meer wordt duidelijk dat scheefwoners blijven zitten waar ze zitten. Op deze manier komt er geen doorstroming in de krappe sociale huurmarkt. In Amstelveen kan de wachttijd voor starter oplopen tot 12 jaar. De gemeente heeft plannen om het aanbod sociale huurwoningen te verminderen. En daarvoor in de plaats willen ze meer middensegment huurwoningen in de vrije sector. Klarie zal het iedereen afraden om te verhuizen naar de vrije sector. “Zelfs als de huur redelijk lijkt, heb je geen enkele zekerheid dat het zo blijft”.
Of Klarie over tien jaar nog steeds in haar droomwoning woont is nog de vraag. “Er komt een moment dat ik het echt niet meer kan opbrengen, dan heb ik geen keus meer en moet ik weg, ik hoop dat het niet zo ver hoeft te komen.”

Dit is een bijdrage van Robbert Bianchi, verslaggever van onze mediapartner RTV-NH.