Ode aan V&D Amstelveen door Patrick Hesse

Fotograaf Patrick Hesse heeft lange tijd in Amstelveen gewoond en klom meteen in de pen toen hij vernam dat hij nooit meer kan shoppen bij zijn geliefde warenhuis. Hier volgt zijn ode aan V&D:

V&D is niet meer… Of zoals mijn oma het altijd afkorte ‘Vroom’ en dat vind ik meer dan jammer. Met veel plezier bezocht ik de V&D in Amstelveen.

Het is begin jaren zeventig wanneer ik vanuit Amsterdam-Oost naar het prachtige, schone Amstelveen verhuis. Ik ben dan 8 jaar oud en kan mijn geluk niet op: we wonen op steenworp afstand van Plein 1960. Wanneer ik naar mijn nieuwe school ga, heb ik uitzicht op een enorme bouwput. Daar wordt de parel van Amstelveen gebouwd: een enorm warenhuis met eigen parkeergarage die zijn weerga niet kent. Een strak en hypermodern gebouw.

Ik ben dan al een dagdromer en let dus meer op de bouw, die ik vanuit mijn klaslokaal prima kan volgen, dan op het schoolbord. Zodra het gebouw met de gebruikelijke bombarie word geopend ben ik er te vinden. Iets wat ik mijn leven nog nooit heb gezien. Wat een ruimte rijkdom en weelde. Al snel ben ik er met schoolvriendjes regelmatig te vinden, Om te ‘keten’, het wordt ook een echte bezigheid: ‘keten in V&D’. Je kon bijvoorbeeld onder de kledingvakken gaan liggen en mensen bij hun enkels grijpen en zo de stuipen of het lijf te jagen. Of langs de roltrappen naar beneden glijden.

Toen het skateboard in Nederland werd geïntroduceerd, bleek de parkeergarage de ideale plek om met deze plank op wieltjes naar begaande grond te rassen. Kortom de grootste speeltuin van Nederland. Wanneer ik ook als brugklasser tegenover de V&D naar school ga, is de platenafdeling mijn ” hangout-plek’ na schooltijd.

Wanneer de schoolcampus er was kon ik uren wikken en wegen welke agenda te kopen. Een niet te onderschatten belangrijke beslissing voor menig puber.Als dan de brommer- en motortijd aanbreekt, blijkt op donderdagavond (koopavond) de ook V&D the place to be te zijn. Wat een lol hebben we daar beleefd.

In mijn volwassentijd was V&D nog steeds een prettig warenhuis om te winkelen, zeker omdat er personeel rondliep dat er vanaf het eerste uur al werkte. Gewoon een erg fijne winkel.

Natuurlijk ben ik ook van deze tijd en koop regelmatig op internet. Zoals Wim Sonnevelt al zong: ‘de nieuwe tijd net wat u zegt” Toch ga ik het winkelen in mijn favoriete warenhuis zeker missen.

Ik hoorde gisteren op het nieuws dat internetbedrijven iets briljants hebben bedacht: naast de mogelijkheid op internet te shoppen een fysieke winkel te maken waar klanten naar toe kunnen. Best mensen dit was er al: Vroom & Dreesman. Bedankt voor alles… V&D.

Patrick Hesse
(Foto ‘pleinjeugd’: Patrick Hesse)