Oud wethouder Cultuur Alink schrijft Ode aan Vermeer

“Wie eenmaal in de ban is geraakt van de schilderijen van Johannes Vermeer komt er niet meer van los.” Dat is de opvatting van Rien Alink, oud wethouder Cultuur van de gemeente Amstelveen. Alink was vierentwintig jaar actief in de gemeentepolitiek en schreef eerder een kinderboek. Zijn liefde voor Vermeer brengt hij nu tot uitdrukking in een boekje over Vermeer met alle schilderijen daarin opgenomen. Alink schreef bij elk schilderij een korte inleiding en voorziet vervolgens elk schilderij van een persoonlijk gedicht met eigen titel. Op vrijdag 26 februari, 15.30 uur, wordt bij boekhandel Venstra in het Stadshart het eerste exemplaar van Ode aan Vermeer aangeboden aan burgemeester Mirjam van `t Veld.

“Steeds indringender is mij duidelijk geworden,” zo zegt de auteur, “dat de schilderijen van Vermeer veel meer zijn dan alleen beelden van de werkelijkheid.” Volgens Alink zijn de schilderijen levenslessen over belangrijke thema’s als liefde, trouw en ontrouw, erotiek, verboden verlangens, schoonheid, geloof, wetenschap, goed en kwaad, de
kracht van muziek, de macht van de stilte, enz.
Het boekje met vijfendertig afbeeldingen, inleidingen en gedichten moet een handzaam en toegankelijk overzicht bieden van het gehele werk van Vermeer. Het is tevens bedoeld als stimulans voor de lezer en kijker om zich verder te verdiepen in de schilder en te blijven kijken naar de klassieke schoonheid van de meester Vermeer.