PvdA zet bouwdeur Bovenkerkerpolder op minuscule kier

Het B-woord werd als zodanig niet genoemd, maar PvdA-raadslid Harry van den Berg heeft in de commissie Ruimte, Wonen en Cultuur gevraagd of er niet opnieuw nagedacht kan worden over het bouwen in Amstelveense gebieden die tot nu toe in het kader van milieubelang ‘evergreens’ zijn. Of dat daar in ieder geval genuanceerder naar gekeken kan worden. En daarmee zet coalitiepartij PvdA de Bovenkerkerpolder-deur op minuscuul kiertje. Een deur die sinds midden jaren negentig (en eigenlijk al eerder) potdicht zit.

In het verleden is bebouwing van de Bovenkerkerpolder (ten zuiden van de Nesserlaan)  regelmatig aan de orde geweest in Amstelveen. Toch zijn veel partijen tegen bebouwing. Midden jaren negentig was er nog een initiatiefgroep in Amstelveen die vóór bebouwing pleitte. Deze kregen echter nul op rekest van de provincie. In de wandelgangen van het Haarlemse provinciehuis wordt de Bovenkerkerpolder ook wel een ‘evergreen’ genoemd en daarom is polder ook toegevoegd aan het Groene Hart.

Amstelveen heeft nog maar weinig mogelijkheden om te bouwen en zoals het er nu naar uitziet zit onze gemeente over tien jaar vol. Met enige noodgrepen zoals verandering van het LIB (Luchtvaart Indelings Besluit), transformatie van kantoorgebouwen, verdichting en de komst van woonwijk De Scheg zullen er in het gunstigste geval nog 4.000 woningen worden gebouwd.

De uitspraak van Harry van de Bergh is hier te beluisteren (op 2.55.00)