Stand van zaken vluchtelingenopvang

Burgemeester Mirjam van ’t Veld maakte op 26 januari bekend dat het langer ging duren voor de Amstelveense vluchtelingenopvang klaar voor gebruik zou zijn. Vanaf begin af aan was de bedoeling dat de vluchtelingen per februari hun intrek zouden nemen in het oude Ballast Nedamgebouw. Dit is echter doorgeschoven tot april.

Het COA gaat zich vestigen op de begane grond, eerste en tweede verdieping van het pand. Beneden komt een receptie met beveiligers, waar iedereen zich dient te melden.

Verder komen er in het gebouw slaapunits en recreatieruimten, wasruimten en douchegelegenheden.

Normen en waarden
Ook maakte de burgemeester in een raadsbrief bekend dat er direct na het arriveren van de vluchtelingen, door het COA gesproken zal worden over de normen en waarden zoals deze in Amstelveen gebruikelijk zijn. Ook hebben de burgemeester en wethouder Jeroen Brandes gesproken over mogelijkheden om de vluchtelingen zelf te laten koken.

Tot slot is er met het COA afgesproken dat er bij voorkeur met bedrijven wordt samengewerkt uit Amstelveen of de regio, en nieuwe werknemers voor de Amstelveense locatie worden geworven via het onlangs geopende werkplein AA.