Amstelveen barst uit z’n voegen: wat nu?

Amstelveen barst uit zijn voegen. Iedereen wil naar Amstelveen om er te wonen. Maar waar? Er mogen nog maar 1800 woningen gebouwd worden en dan is de grens bereikt. Vanaf dat moment is het vol en is Amstelveen officieel een beheergemeente. Woensdag (morgen stemt de raad van Amstelveen over de Woonagenda. Hoe gaan we de resterende meters verdelen en wat gaan we doen aan de lange wachttijden voor de sociale huurwoningen?

In samenwerking met onze mediapartner RTV-NH maakten wij voor alle Amstelveners een overzicht hoe de stand van zaken is. Dat kunt u hieronder lezen of u speelt simpelweg de video af. Daarin zeggen we hetzelfde. Gemakkelijk niet?

Als eerste: Wie willen er allemaal wonen in Amstelveen?

GEZINNEN UIT AMSTERDAM

Amstelveen is in trek bij veel Amsterdammers. Waar vind je nog een woning met meerdere verdiepingen, een tuintje en een parkeerplek. Juist, in Amstelveen.

EXPATS

En dan zijn er nog de Expats. Ruim 7,5% van de bewoners in Amstelveen is expat. Het zijn vooral de Indiers die de laatste jaren de Japanners verdringen. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 11 buitenlandse in Amstelveen bijgekomen, en het zou zo maar kunnen dat ze een hoop expats meenemen.

ZUID-AS YUPPEN

In het verlengde van de expats, zijn er de werknemers van de Zuid-As. Ook zij wonen graag in Amstelveen.

STUDENTEN

Dan zijn er nog de studenten. Uilenstede is de grootste studentencampus van Nederland. Ruim 3500 studenten wonen er nu in het complex. En dat moeten er meer worden, want de vraag is groot.

VLUCHTELINGEN

En dan zijn er nog de vluchtelingen, en in de toekomst de statushouders. Hoeveel gezinnen een plaats krijgen in Amstelveen is nog onduidelijk.

DE AMSTELVENER

Oh ja! De Amstelvener zelf ook natuurlijk! De gewone man op straat. De starter, de doorstromer of de scheefwoner. Is er hier ook nog een plekje voor?

STARTER

Amstelveen kampt met extreem lange wachttijden voor starters. Veel jongeren kunnen nog geen koopwoning betalen en blijven dus langer thuiswonen. Deze wachttijd oplopen tot 12 jaar. De markt zit op slot, omdat er geen doorstroming is. Ruim 30% van de sociale huurwoningen wordt bevolkt door de zogenaamde scheefwoners.

DE SCHEEFWONER

Mensen die blijven zitten waar ze zitten, ook al verdienen ze teveel. Het is de vraag of deze mensen vertrekken voor woningen in het middensegment, in de vrije sector. Dat geldt ook voor de ouderen, die graag van hun oude dag willen genieten zonder exorbitante huurverhogingen. Deze staan niet te springen om te verkassen naar vrije sectorwoningen zonder huurbegrenzing.

WAT NU?

Wat gaat er gebeuren? Het raadsvoorstel dat woensdag op tafel ligt spreekt in mooie woorden dat elke bevolkingsgroep aan bod komt. Maar concreet wordt het voorstel wel als het gaat om de voorraad sociale huurwoningen. Volgens het nieuwe beleidsplan van de Gemeente zullen er geen sociale huurwoningen bijkomen. Sterker nog, 1 op de 8 sociale huurwoningen wordt de komende 10 jaar omgezet naar middenklasse woningen.

Wat er wel komt zijn koopwoningen voor het duurdere en middenklasse-segment. Maar waar gaan  die gebouwd worden?

DE SCHEG

De Scheg, is de laatste grote uitbreidingswijk van Amstelveen. Hier komen voornamelijk duurdere eengezinswoningen.

KPMG GEBOUW

Koopwoningen voor starters, midden en dure koop segment

CITY GARDEN

Luxe appartementen,  dure koop segment

MIDDENWAARD

Ook in de Middenwaard tussen Groenelaan en Waardhuizen komen woningen in het hogere segement.

LIB-ZONE

Onder de aanvliegroutes van Schiphol mag niet permanent gewoond worden (woningen na LIB-besluit). Veel leegstaande bedrijfspanden zouden omgetoverd kunnen worden tot huisvesting als de regels worden bijgesteld.

BOVENKERKERPOLDER?

Steeds meer stemmen gaan op om deze groenzone in de toekomst vol te bouwen. Het laatste woord hierover is nog niet gesproken.

De voorspellingen  zijn dat de woonagenda het gewoon gaat halen. Collegepartij PvdA lijkt af te haken maar de andere coalitiepartijen VVD, D66 en BBA hebben nog steeds een meerderheid in de raad. De raadsvergadering wordt woensdagavond live uitgezonden door RTVA.