Amstelveen gaat asielzoekers ontvangen ‘alsof ze nooit meer weggaan’

Asielzoekers worden in Nederland vrij sober opgevangen. Burgemeester Mirjam van ’t Veld en wethouder Jeroen Brandes zijn het hier niet mee eens: “Wij gaan deze mensen vanaf dag 1 opvangen, alsof ze nooit meer weggaan.”

Dat is volgens beiden in het belang van de integratie op langere termijn.  Eind april moet de vluchtelingenopvang in Kronenburg gereed zijn.

Wat gaat Amstelveen anders doen?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werkt standaard met catering in de noodopvang maar Amstelveen wil de nieuwkomers straks zelf laten koken, Van ’t Veld: “In het gebouw wat nu wordt ingericht zit een geweldig nieuwe keuken.” Ook zullen er taallessen voor nieuwkomers worden georganiseerd, cursussen en gesprekken met inwoners gehouden en kunnen ze vrijwilligers werk doen.

Van ’t Veld en Brandes: “Straks zijn er in Amstelveen meer vrijwilligers dan asielzoekers.”

Ter voorbereiding is Amstelveen naar de enorme opvang op voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn geweest. Als het aan wethouder Brandes had gelegen kregen de asielzoekers net zoals daar ook wat leefgeld, maar dat mag in Nederland niet.

Het belang van iedereen

Van’t Veld en Brandes zijn van mening dat goede opvang niet alleen belangrijk is voor de vluchtelingen, maar ook voor de inwoners van Amstelveen. Zij verwachten minder incidenten naarmate de asielzoekers een zinniger dagbesteding krijgen en direct beginnen met integreren, ook al is het nog niet duidelijk of ze mogen blijven.  Dat het rijksbeleid werkt volgens de sobere bed, bad en brood- methode zou volgens hun zijn ter afschrikking van potentiële migranten. Maar dit zou juist voor meer incidenten lijden. Van’t Veld: “Stel je voor dat hier straks 400 mensen anderhalf jaar zitten te wachten op bericht over hun verblijfsstatus en soms nog jaren daarna op hun gezin. Hoe denk je dat die eraan toe zijn? En hoe denk je dat die zich gaan gedragen in de buurt?” De boodschap van de burgemeester en wethouder luidt dus: ontvang mensen waardig. Menselijk, humaan.

Lees hier het volledige interview van onze collega’s NRC.