Amstelveen krijgt kinderburgemeester per 13 juli

Burgemeester Mirjam van ’t Veld kondigde het al aan bij haar nieuwsjaarstoespraak: ze zoekt een zeer jonge collega, namelijk de eerste kinderburgemeester van Amstelveen.  Hiermee wil zij in het ‘Jaar van de Jongeren’ de betrokkenheid van jongeren bij de democratie vergroten. De kinderburgemeester is niet ouder dan 12 jaar en vindt het leuk om zich in te zetten voor Amstelveen.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Jongeren zijn onze toekomst. Ze zitten vaak boordevol goede ideeën. Het lijkt me ontzettend leuk om samen met een kinderburgemeester nieuwe dingen te ontwikkelen om jongeren meer en beter te betrekken bij onze lokale democratie. Ik kijk er naar uit!”

Alle scholen ontvangen deze week een mailing om mee te helpen met de zoektocht naar een goede kinderburgemeester. Het is de bedoeling dat kinderen een opstel/brief schrijven waarin zij uitleggen waarom zij een goede kinderburgemeester zijn en wat hun ideeën zijn. De beste briefschrijvers worden samen met hun ouders op een woensdagmiddag uitgenodigd op het gemeentehuis om kennis te maken met de jury en om hun voorstel toe te lichten. De jury bestaat uit de burgemeester, de wethouder jeugd Jeroen Brandes, twee raadsleden en iemand die veel van jeugd weet.

De jury maakt een selectie uit de ingediende voorstellen en deze geselecteerde kinderen kunnen campagne gaan voeren om verkozen te worden tot kinderburgemeester. Het stemmen zal digitaal gaan gebeuren via een speciale website. Kort daarna zal bekend wie de nieuwe kinderburgemeester zal zijn.

De gekozen kinderburgemeester wordt vervolgens tijdens raadsvergadering van 13 juli beëdigd door de burgemeester. Dit gebeurt door het omhangen van een speciale kinderambtsketen.