Cultuurbezuinigingen raken bibliotheek het hardst

De bezuinigingen die de gemeente Amstelveen de komende jaren doorvoert binnen de lokale cultuursector gaan de bibliotheek het hardst raken. In 2017 wordt de subsidie met 50.000 euro gekort en een jaar later kan de bieb op twee ton minder subsidie rekenen.  Daardoor is het onvermijdelijk dat er in het personeelsbestand gaat worden gesneden. De Amstelveense vestigingen Stadshart en Westwijk blijven wel bestaan.

De bibliotheek moet nu gaan reorganiseren waarbij er volgens de gemeente moet worden gewerkt naar “een flexibele en kleinere kernorganisatie waarbij medewerkers multi-inzetbare, servicegerichte en professionele dienstverleners en adviseurs zijn.” Kort samengevat: met minder personeel hetzelfde blijven doen.

Daarbij moet de bibliotheek nog aan een aantal gemeentelijke opdrachten voldoen:
– Focus in gebruik van subsidiemiddelen op de volgende doelgroepen; kinderen en jongeren, ouderen en mensen met een sociaaleconomische achterstand.
– Nauwe samenwerking met Volksuniversiteit en Muziek- en Dansschool op het gebied van educatieve programmering.
– De inzet van leesmediaconsulenten en het opbouwen van schoolbibliotheken op BO en VO bij scholen die daar behoefte aan hebben.

Binnen de Amstelveense culturele sector is de bibliotheek de hoogste kostenpost op het gebied van subsidies. Op het ogenblik ontvangt de bieb 2,1 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: Schouwburg Amstelveen ontvangt 1,5 miljoen en het Cobramuseum 1,1 miljoen. Voor het jaar 2017 moet 300.000 euro worden bezuinigd en in 2018 wordt dit bedrag verhoogd naar 600.000 euro. Korten op de subsidie van het Cobramuseum is door eerder gemaakte afspraken voorlopig niet mogelijk.