Groot onderzoek naar veilig vliegverkeer op Schiphol

Naar aanleiding van meerdere incidenten, zoals een bijna-botsing op de startbaan, gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid beginnen met een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rondom Schiphol.

Het gaat bijvoorbeeld om het opstijgen van vliegtuigen vanaf een nieuw vrijgegeven baan, het oversteken of rijden op een baan die in gebruik is voor luchtverkeer maar ook technische problemen. In 2015 ging het hierdoor bijna mis: op 10 mei maakte een landend vliegtuig een doorstart, terwijl op datzelfde moment een ander vliegtuig ook toestemming kreeg om op te stijgen. Hierdoor zouden de vliegtuigen elkaars pad kruisen.

De Raad wil graag weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld met het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Hierdoor willen ze naar eigen zeggen bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid van Schiphol, ook vanwege de verwachte groei van het aantal vluchten in de toekomst.