Hilariteit en herkenning in yogakomedie

Elke wijn heeft droesem luidt een gezegde. Zo worstelen de personages in de theaterkomedie Chakra’s & chardonnay ook ieder met hun menselijke gebreken op de yogamat. De voorstelling, een humoristische mix van oosterse wijsheden, oplaaiende emoties én wijn geeft het publiek een vermakelijk kijkje achter de bamboeschermen van een yogaschool. Voor iemand die volgens eigen zeggen niet aan yoga doet heeft regisseur Bruun Kuijt een geloofwaardige yogakomedie neergezet.

Recensie première 3 maart 2016 – Schouwburg Amstelveen – Speellijst

In het kort

Beginnend spiritueel master Yan en zijn vriendin Chana runnen een yoga-instituut. Rationele Yan is niet vies van aardse genoegens en wil met zijn boek meer bekendheid krijgen. Zijn partner Chana, een old school yogadocente, heeft meer met healthfood en de hartchakra. Jonge, hyper juriste Elvira en stuntelige wijnschrijfster Merel zijn trouwe yoga cursisten en idolaat van Yan. Wanneer Russische Olga de yogaschool betreedt is het gedaan met het verlangen naar innerlijke rust en moet bij iedereen het roer om.

Laat los!
New age klanken en wierook vullen de zaal. Chana, gespeeld door actrice en yogadocente Danielle van de Ven, doet haar asana’s op het zen ingerichte toneel. Als yogalerares spreekt zij het publiek toe: ‘Laat los! Verwacht niets en krijg meer dan u dacht. Zet de voeten op de grond en nestel de zitbotten in uw stoel.’ Het publiek, dat veelal uit vrouwen bestaat, lacht en volgt eensgezind de instructies op. De toon voor de avond is gezet. Als later Merel (Marie-Louise Stheins), Elvira (Melody Klaver) Yan (Chris Tates) en uiteindelijk Olga (Ellen Pieters) op het toneel staan volgen de diepzinnige en geestige dialogen elkaar in snel tempo op.

Sterke cast
De sterke cast weet de kijker vanaf het begin mee te voeren in het wel en wee van de personages op de yogaschool. Tates overtuigt als ijdele guru zoals Pieters ons doet geloven een verleidelijke Russische te zijn. We nemen het aan als Van de Ven zegt dat boosheid een emotie is die je om kunt zetten in positieve actie. In Klaver zien we een jachtige juriste.

Met de komedie weet schrijfster en yogadocente Marciel Witteman als insider ‘bewust leven’ in al haar facetten humoristisch aan de kaak te stellen. De zaal lacht om spirituele tegelwijsheden als: ‘accepteer alles zoals het is’, ‘woede is een kwestie van perceptie’ en ‘geluk overvalt je net als liefde.’ Ook de grappen over wijn – ‘Heb je niet ergens een lekker wijntje openstaan?’- door ‘The queen of chardonnay’ Merel slaan aan. Vrouwen herkennen zich in vijftig plusser Merel (een schitterende rol van Stheins) die niet als zodanig betiteld wil worden. Het komische toneelstuk houdt ons de spiegel voor.

In balans
De verschillende scenes worden aangenaam afgewisseld met, niet door ieder castlid even zuiver gezongen, Cat Stevens hits. De songteksten sluiten naadloos aan bij het verhaal. Wim Veenhof’s arrangementen met Indiase tabla en sitar verhogen op muzikale wijze de new age sfeer. Ook het strakke decor en de sfeervolle belichting completeren het spirituele totaalplaatje. Alles is in balans.

Chakra’s & chardonnay is een geslaagde poging om spiritualiteit en humor te verenigen in een komedie. De voorstelling zet niet alleen aan tot lachen maar ook tot nadenken: misschien moeten we af van onze ijdelheid en vaste overtuigingen door soms een beetje water bij de wijn te doen.

Foto: Raymond van Olphen

Chakra’s & Chardonnay – Bos Theaterproducties