‘Kafka-situatie’ in de zorg bij familie Woudstra

Veel geld moeten betalen voor zorg, terwijl je die zorg niet meer wilt ontvangen. In deze situatie bevindt de familie Woudstra zich.

Op advies van de dokter vroeg mevrouw Woudstra in het kader Wet Langdurige Zorg een indicatie voor haar man aan. Meneer Woudstra is namelijk chronisch ziek. Zorginstelling Brentano levert vervolgens overbruggingszorg van dertig minuten per week. Wat voor een eigen bijdrage van 28,40 euro per maand moet worden betaald. In december ontvingen ze echter een brief waar instond dat ze, ongeacht het aantal uur zorg, zo’n 700 euro per maand moesten gaan betalen. De stijging van eigen bijdrage bleek het gevolg van het zogeheten ‘modulair pakket thuis’ (mpt).

Wethouder Herbert Raat noemt het ‘Kafka in de zorg’ en schiet het echtpaar ten hulp. Bekijk hierboven ons item.