Nieuw beveiligingssysteem maakt Schiphol onveiliger

Vorig jaar kwam Schiphol met een nieuw beveiligingssysteem,  maar volgens beveiligers heeft dit geleid tot een hoge werkdruk, lange wachtrijen en een verhoogd risico op onveilige situaties.

Dat blijkt namelijk uit een enquête van FNV Beveiliging onder bijna 550 beveiligers. Onder hen vindt 66 procent dat de veranderingen sinds juni 2015 een negatief effect hebben op hun alertheid, wat de risico’s voor de veiligheid vergroot. Ze zeggen last te hebben van lawaai, extreme temperaturen en de verlichtingen.

Volgens FNV worden de problemen veroorzaakt doordat Schiphol  al jarenlang bezuinigt op beveiliging.

Het onderzoek is in de winterperiode gehouden, wanneer het nog relatief rustig is. Ook in deze periode bleek dat de werkdruk onder beveiligers hoog is. De beveiligers pleiten daarom voor meer personeel en strikte naleving van de normen voor veilig en gezond werk, inclusief een pauze van 30 minuten om de twee uur.