Schiphol breidt uit met extra pier en terminal

Schiphol gaat een nieuwe pier en terminal bouwen. Deze zijn van belang voor de langere termijncapaciteitsgroei van de luchthaven Schiphol. Het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen neemt al jaren toe.

De terminal zal volgens planning in 2023 klaar en komt ten zuiden van Schiphol Plaza, direct naast de verkeerstoren. Hij zal worden verbonden met de bestaande terminal. Er worden jaarlijks zo’n 14 miljoen reizigers verwacht.

De nieuwe flexibele pier komt ter hoogte van vrachtstation 1 en wordt naar verwachting eind 2019 in gebruik genomen. Hij kan plek bieden aan meerde wide- en narrow bodies (vliegtuigen met enkel of dubbel gangpad). Nieuw is dat de opstelplaatsen aan de zuidzijde van de pier flexibel zijn: ze kunnen door verschillende vliegtuigen gebruikt worden.

Investering

Schiphol Group wil de positie van de mainport versterken. Daarvoor moet de capaciteit op de luchthaven omhoog en moet de kwaliteit verder verbeterd worden.