Tentoonstelling Toon de Haas in Museum Jan van der Togt

Museum Jan van der Togt gaat met een tentoonstelling aandacht besteden aan de vorig jaar overleden kunstschilder Toon de Haas. De tentoonstelling heet ‘EerbeTOON aan een schilder’.

Vanaf 31 maart tot en met 22 mei is de tentoonstelling open voor bezoekers.

Toon de Haas (1929-2015) vertrok eind 1955 van Texel en ging in Amstelveen wonen. Hij ging te werk bij posterijen en werd verdienstelijk reclameontwerper. Hij ontwierp bijvoorbeeld het knalgele eigentijdse logo voor de Aalsmeerse Melkcentrale (AMC), die in de jaren zestig de glazen melkfles voor het kartonnen pak inruilde. Samen met fotograaf en vriend Ferry Herrebrugh voerde hij diverse opdrachten uit voor diverse ondernemingen, waaronder de firma Ulbrich en Van Gelder papier.Zijn passie voor het schilderen ontwikkelde hij al doende.

Vanaf een bepaald moment besloot hij zich uitsluitend nog met schilderkunst bezig te houden. Hij was dan ook tot 2015 dagelijks in zijn atelier te vinden. Hij ontving mensen voor een portret, of hij reisde in opdracht naar een gezin om de complete familie op het doek vast te leggen.

Overal waar hij kwam was hij het liefst schilderend bezig. Straten, parken of gebouwen maar ook simpel een stoel. Uitgangspunt in het werk bleef voornamelijk de figuratie, maar de overgave aan de verf geeft de voorstelling op doek of papier vaak een haast dromerige vrijheid. De Haas heeft daags voor zijn overlijden zelf nog treffend verwoord wat zijn drijfveer was toen hij eens zei: “Ik begrijp de dingen die bestaan door ze te gaan schilderen.”