Traditionele slipjacht in Amsterdamse Bos

Jachtvereniging Soestdijk organiseert in samenwerking met het Amsterdamse Bos op zaterdag 12 maart 2016 haar sinds 1975 jaarlijks terugkerende slipjacht Amsterdamse Bos.

De slipjacht is een dier- en natuurvriendelijke nabootsing van de oorspronkelijke Engelse vossenjacht. De vos wordt vervangen door een bundel lappen, gedrenkt in vossenurine, die over de grond wordt voortgesleept door een “sliptrekker”. Deze persoon trekt een spoor volgens een grote zig-zaglijn langs de ruiterpaden in het bos. De meute jachthonden van de vereniging, ca. 40 kerrrybeagles, worden op dit spoor gezet en volgen gezamenlijk in hoog tempo en al luid blaffend hun neus. De ongeveer dertig aanwezige leden van de vereniging, gekleed volgens traditionele Engelse regels in rode jachtkostuums, volgen op hun beurt de honden over de ruiterpaden waar voor de gelegenheid hindernissen van boomstammen en hekwerken zijn gebouwd. Natuurlijk is de spectaculaire waadplaats in het zuidelijk deel van het bos opgenomen in het traject. De jacht is uitgezet in drie runs van ieder ongeveer 5 kilometer, afgewisseld met pauzes om zowel mens als dier op adem te laten komen.

Voor de jacht in het Amsterdamse Bos wordt om 13.00 uur verzameld in het restaurant “Mangerie” van de Amsterdamse Manege, Nieuwe Kalfjeslaan 25. De presentatie van de honden en de inzet van de eerste run is om 14.00 uur in de buitenbak van de manege. Om ongeveer 15.30 uur voert de jacht door de bekende waadplaats. Tegen 16.00 uur komt de jacht ten einde in de arena nabij de manege met de “kill”, waarbij de honden als beloning een koeienpens krijgen. Na afloop wordt er nog gezellig nagesproken in de Manegerie.

De jacht is te volgen op de naast de route gelegen fietspaden (op de fiets dus). Met de auto is slechts een klein stukje langs de Bosrandweg te volgen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Appelman (06 29295671), lid van de JachtVereniging Soestdijk.