GroenLinks wil nu snel duidelijkheid over ultrafijnstof Schiphol

GroenLinks Amstelveen heeft opnieuw vragen aan het college van B&W gesteld over de gezondheidsrisico’s van het ultrafijnstof dat door Schiphol wordt veroorzaakt. In een uitzending van Zembla vorige week bleek dat toezeggingen voor vervolgonderzoek naar ultrafijnstof door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu nog niet zijn nagekomen. Volgens de partij wordt er door Den Haag onvoldoende prioriteit en urgentie aan dit onderzoek toegekend.

In de uitzending van Zembla spraken deskundigen hun zorgen uit over de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid. Het vliegverkeer van Schiphol is één van de grootste veroorzakers van dit ultrafijnstof en in woonwijken van Amsterdam en Amstelveen worden hoge concentraties gemeten. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft nader onderzoek toegezegd en over de onderzoeksopzet zou in januari 2016 gerapporteerd worden. Maar dit is nog altijd niet gebeurd.

Ultrafijnstof bestaat uit zulke kleine deeltjes dat die via de longen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Omdat nog veel onbekend is over de schade en de gevolgen hiervan, is volgens de partij dringend vervolgonderzoek hiernaar nodig. GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas: “Het is wel duidelijk dat ultrafijnstof gevolgen heeft voor de gezondheid. Inwoners van Amstelveen hebben recht om te weten wat de risico’s van het vliegverkeer zijn.”

GroenLinks wil van wethouder Veeningen weten welke prioriteit het college van B&W geeft aan dit onderzoek en of de gemeente hierover bij Schiphol en in Den Haag aan de bel wil trekken. De partij heeft vragen over de eigen rol en verantwoordelijkheid die de gemeente heeft bij het afwegen van de gezondheidsrisico’s voor de inwoners van Amstelveen. Kortekaas: “De gezondheid van de inwoners van Amstelveen is voor ons het belangrijkst. Als uit onderzoek blijkt dat ultrafijnstof grote risico’s voor de gezondheid veroorzaakt, dan kan Schiphol niet zomaar blijven groeien.”