Van Rijn: Nederland verliest menselijk monument met Schelvis

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft een officiele reactie gegeven op het overlijden van Jules Schelvis. De Amstelvener, oprichter van de Stichting Sobibor, is gisteravond, 3 april 2016 op 95-jarige leeftijd overleden in onze woonplaats.

Van Rijn: “De strijd en gedrevenheid van Jules Schelvis om de herinnering aan het vernietigingskamp Sobibor blijvend te houden, raakten en raken mij diep. Hij heeft de Stichting Sobibor opgericht en jaren voorgezeten. De verhalen die hij voordroeg binnen de muzikale omlijsting van de concertreeks ‘Er reed een trein naar Sobibor’, ontroerden mij zeer. Het was dan ook een grote eer voor mij om hem de Poolse vertaling van zijn standaardwerk ‘Vernietigingskamp Sobibor’ te mogen overhandigen in het Vredespaleis. Zijn betrokkenheid, ook nog zeer recent, bij de ontwikkeling van een virtual reality over het vernietigingskamp Sobibor, speciaal voor de jonge generaties, was onmisbaar.”

“Jules Schelvis was een wilskrachtige, vriendelijke en geestige man. Zijn vreselijke ervaringen als overlevende van zeven concentratiekampen, waaronder het vernietigingskamp Sobibor, maakten hem een symbool en inspiratiebron voor andere overlevenden, de nazaten van slachtoffers van de Holocaust en de komende generaties.”

“Met het overlijden van Jules Schelvis verliest Nederland een menselijk monument in het herinneren, onderzoeken en vertellen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de vervolging van de Joden. De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Bij die strijd liep Jules Schelvis altijd voorop.”

“Het internationale en maatschappelijke belang van het werk van Jules Schelvis is onbeschrijfelijk groot door zijn vele publicaties, lezingen en publieke optredens als burger-aanklager. Dat blijkt onder andere uit zijn Koninklijke onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, zijn benoeming tot Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen en het eredoctoraat dat hem door de Universiteit van Amsterdam werd verleend.”

“Persoonlijk herinner ik mij hem vooral als een warm en betrokken mens. Ik wens zijn familie, vrienden en alle leden van de Stichting Sobibor heel veel sterkte toe met dit grote verlies.”