Sterker ARC moet Oemoemenoe titel gunnen

Afgelopen zaterdag 16 april had het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam een thuiswedstrijd tegen Oemoemenoe uit het verre Middelburg. De wedstrijd was de eindstrijd om de Plate van de Lotto Ereklasse. ARC verdiende de winst, maar de club moest uiteindelijk de winst weggeven aan de andere club.

Tekst: Stephan van der Ven
Een paar minuten voor elf komen beide teams, onder luid applaus en begeleid door de beat van “Eye of the tiger”, het veld op voor de eindstrijd om de Plate van de Lotto Ereklasse.

Veelbelovende eerste helft
Voor ARC1 is de Plate Finale de bekroning van een prachtige zegereeks, waarmee het relatief jonge team heeft laten zien wat het aan talent in huis heeft. De strijd om de Plate bepaalt welk team zich “de beste van het rechterrijtje” (zoals bepaald na de 1e fase van de competitie) mag noemen. Eerder dit seizoen wisten de Amstelveners de Zeeuwen met 23-14 en 21-8 te verslaan, 1 wedstrijd wonnen de Zeeuwen met 36-20. Meteen na de aftrap door Oemoemenoe pakken de blauwen dan ook zelfverzekerd balbezit en meters richting de tryline van de Middelburgers. Na een minutenlang durend offensief geeft een vrije trap zwartwit even lucht, maar ARC herovert direct de bal om de aanval te hervatten. De eerste vrij trap in het voordeel van blauw wordt helaas niet benut, maar zo’n 5 minuten later volgt de tweede, waarmee Melvin Gale vanaf zo’n 25 meter de score op 3-0 zet. Slechts een paar minuten later dwingt zijn aanvallende team weer een vrije trap af, net binnen het 22 meter gebied, en weer jaagt Melvin Gale de bal trefzeker tussen de palen: 6-0. De voorsprong
maakt de blauwen zichtbaar hongerig naar meer en Oemoemenoe moet verdedigend flink aan bak om ARC van een try af te houden. Uiteindelijk passt Amstelveen de bal uit een scrum op zo’n 5 meter van de tryline razendsnel door naar Aaron Lane, die op volle snelheid het lang bevochten punt achter de lijn drukt: 11-0. De conversie blijft uit maar ARC én aanhang zijn in de winning mood, ondanks een gemiste vrije trap en een opstekende “arbitraire tegenwind” in de laatste minuten van de eerste helft. Met (onbenutte) vrije trappen in hun voordeel en twee keer (!) resoluut geel voor Amstelveen, gaat Oemoemenoe met beperkte schade én perspectief de kleedkamer in.

Zinderende finale
Door de resterende straftijd van de gele kaarten aan het einde de eerste helft, start ARC de tweede helft met twee spelers minder: 13 blauwen tegen 15 zwartwitten. Bovendien hebben de Amstelveners door de wisseling van speelhelft de koude wind nu tegen. Geen lekker begin dus, maar dat schijnt het gemotiveerde team niet te deren. Het ARC-spel is onverminderd aanvallend en Oemoemenoe slaagt er niet in om het voordeel van twee man meer te benutten. Als de straftijd is verstreken en Amstelveen na bijna 10 minuten spelen weer op volle sterkte is, wordt het offensieve spel in de stijl van de eerste helft hervat. In de 53e minuut laat ARC met een indrukwekkende driving maul over bijna 20 meter zien welke power het in huis heeft. De wenselijke try blijft echter uit en gaat in de 55e minuut geheel onverwacht naar Oemoemenoe, dat behendig een slordig pass uit de aanvalslijn van ARC plukt om deze razendsnel tot achter de tryline te brengen: 5-11. Amstelveen laat zich echter niet van de wijs brengen en blijft aanvallend jagen op punten, wat al twee minuten later bijna leidt tot de tegentry. Die is zelfs prachtig gedrukt, maar wordt na onhandig overleg tussen scheids- en lijnrechter, over of het nu wel of niet een try is, uiteindelijk afgekeurd op een knock-on waarvan al buiten het 22 meter gebied sprake zou zijn geweest. Waar ARC op dit moment de wedstrijd had willen en kunnen bepalen, is het Oemoemenoe dat gebruik maakt van situatie om de eigen ambities voor de Plate nog eens te benadrukken. Al worstelend tegen een sterker spelend ARC komen in de Zeeuwen krachten boven waarmee het team er steeds beter in slaagt om de Amstelveense aanvallen te stuiten. Sterker nog, in de 69e minuut dringen ze tot diep op de Amstelveense helft door, waar blauw de aanval in eerste instantie dapper pareert. Oemoemenoe ruikt echter belangrijke punten en pakt alsnog de try, inclusief conversie! Geheel tegen het beeld van de wedstrijd in staat het ineens 12-11 en heeft ARC nog slechts 10 minuten om te bewijzen dat de Plate in de Amstelveense prijzenkast thuis hoort.

Rugby & Murphy
In de “finale van de finale” die volgt, lijkt het tij zich eerst in het voordeel van ARC te keren. Een tackle in de lucht kost Oemoemenoe een gele kaart en met een man meer zet blauw de aanval in. Nadat Amstelveen eerst 3 kostbare punten uit een – gemiste – vrije trap op de palen laat liggen, is het na een mooi opgezette aanval raak: 12-16. Omdat er helaas niet wordt geconverteerd, werkt deze schrale voorsprong als een rode lap op de Middelburgers, die duidelijk aangeven dat zij de strijd nog niet opgeven, integendeel! Dit komt bovenop de druk en bewijsdrang van ARC om het seizoen in de stijgende lijn van de laatste wedstrijden af te sluiten. Hiertegen blijkt het jonge team helaas (nog) niet bestand en laat zich overrompelen door een laatste offensief van de tegenstander. De tackles van ARC missen doel en Oemoemenoe pakt met een gedegen aanval de laatste try van de wedstrijd en daarmee de Plate: 17-16. ARC verdiende de winst, maar Oemoemenoe heeft de winst verdiend: proficiat!

De teleurstelling bij ARC is groot, maar het team kan trots terugkijken op een schitterende zegereeks in de Lotto Nationale Plate competitie van de Ereklasse, op het hoogste niveau binnen het Nederlandse rugby.