Expositie ‘Constant. Ruimte + Kleur’ in Cobra Museum

Komend weekend – 28/29 mei 2016 – staat in het teken van de opening van twee omvangrijke Constant tentoonstellingen in Nederland. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst is Constant. Ruimte + Kleur te zien, terwijl tegelijkertijd het Gemeentemuseum Den Haag Constant – New Babylon toont. De tentoonstellingen lopen tot en met 25 september 2016.

Van Cobra naar New Babylon
Begin jaren vijftig zoekt Constant (1920-2005) naar nieuwe wegen waarlangs kunst een bijdrage kan leveren aan de (weder)opbouw van de samenleving. Als ideaal zag hij een kunst voor zich die ‘lyrisch in haar middelen en tegelijk sociaal van aard’ is (1956). In deze tijd vond een radicale verandering in Constants werk plaats. De weg die hij van Cobra naar New Babylon aflegde was cruciaal in zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Niet eerder vormde deze ontwikkeling het hoofdonderwerp van een museale presentatie. In Constant. Ruimte + Kleur in het Cobra Museum voor Moderne Kunst staat deze experimentele periode centraal. De tentoonstelling is samengesteld door Ludo van Halem (conservator 20ste eeuwse kunst van het Rijksmuseum), Trudy van der Horst (bestuurslid en hoofd onderzoek Fondation Constant) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum).

Ben van Berkel
De tentoonstelling is ontworpen door het wereldberoemde architectenbureau UNStudio van Ben van Berkel, een groot bewonderaar van Constants werk en gedachtegoed. Het ontwerp voor de tentoonstelling biedt bezoekers een labyrintische ervaring waarbij verrassende ruimtes, zichtlijnen en onverwachte verbanden bijdragen aan een eigentijdse interpretatie van het werk van Constant.

Samenwerking met Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Hy Hirsch e.v.a.
Constant verkende in de jaren vijftig nieuwe werkterreinen en media en poogde ook zijn positie als kunstenaar te herdefiniëren door allianties met telkens andere kunstenaars en ontwerpers aan te gaan in binnen- en buitenland. Artistieke opvattingen worden uitgewisseld, inzichten gedeeld en wederzijdse invloeden verwerkt. Dit is goed zichtbaar in de tentoonstelling Constant. Ruimte + Kleur. Te zien zijn onder meer een samenwerking met Gerrit Rietveld aan een modelinterieur tentoongesteld op de manifestatie ‘Kleurharmonie in uw woning’ in de Bijenkorf in 1954. Samen met Aldo van Eyck werkte Constant aan ‘een ruimte in kleur’ (ook bekend als ‘ruimte begrensd door kleur’) ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Mens en Huis’ in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1952. Beide invloedrijke projecten worden voor de tentoonstelling gereconstrueerd zodat bezoekers rechtstreeks de principes van Constant, Van Eyck en Rietveld uit de jaren vijftig fysiek kunnen ervaren.

Bij de musea krijgt u een kortingsbon voor de andere tentoonstelling.

Meer informatie: cobra museum

Foto: Tom Haartsen