FNV verwerpt KLM-voorstellen cao grondpersoneel

Vakbond FNV Luchtvaart heeft gisteravond de KLM-voorstellen voor een cao voor het grondpersoneel bij een stemming verworpen. Volgens de bond pakken de voorstellen slecht uit voor het personeel. FNV Luchtvaart sluit acties niet uit als KLM op haar strepen blijft staan.

Verslechtering arbeidsvoorwaarden
De huidige cao voor het grondpersoneel loopt op 30 juni af en geldt voor zo’n 16.000 medewerkers. Eind april presenteerde de luchtvaartmaatschappij haar voorstellen, maar het personeel gaat er volgens FNV Luchtvaart op achteruit. Zo wil KLM de productiviteit per jaar met vier procent verhogen om te kunnen investeren.
KLM zit momenteel nog middenin een reorganisatie. Volgens Jan van den Brink, bestuurder van FNV Luchtvaart, zorgt dit voor veel onrust en onzekerheid over de eigen functie bij de medewerkers. “Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden.”

Acties
FNV-leden hebben dinsdagavond afspraken gemaakt over mogelijke acties. “We willen op alles voorbereid zijn. Als KLM bij haar standpunten blijft, dan zullen we niet schromen om tot actie over te gaan.”
FNV Luchtvaart is ook ontevreden over bonussen door de KLM-directielieden, terwijl het bedrijf verslechteringen voorstelt aan haar medewerkers. “Dat is onmogelijk uit te leggen of te rechtvaardigen”, meent Van den Brink.

Gezamenlijke reactie
Donderdag gaan de vakbonden overleggen over een gezamenlijke reactie naar KLM, volgens FNV Luchtvaart. Vakbond CNV zei eerder deze week niet meer in gesprek te willen met KLM over een nieuwe CAO voor het grondpersoneel totdat “de stof van de reorganisatie is neergedwarreld en dat mensen weten waar ze aan toe zijn”.
Gisterenavond hebben de kaderleden van FNV Luchtvaart de KLM-voorstellen voor een cao afgewezen, omdat men niet meer in wil leveren. Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart: ‘In een eerder stadium hebben wij al aangegeven dat deze voorstellen van tafel moeten. Deze ondubbelzinnige reactie van onze leden gaan we overbrengen aan KLM.’

Bron: Luchtvaartnieuws.nl