Niet iedereen staat te springen bij verruiming openingstijden horeca

Nu moeten Amstelveners die tot laat door willen feesten en niet naar P60 gaan de gang naar naar Amsterdam maken. Maar binnenkort kunnen we heel de nacht doorfeesten in onze eigen woonplaats. De gemeente wil bij wijze van pilot de eindtijden van de horeca namelijk verruimen. Cafés mogen dan in het weekend tot 05.00 uur openblijven.

Volgens uitbater Burnett Senft van eetcafé De Vijfer is dat een goed idee. “Als het gezellig is, dan kan je iedereen rustig de zaak uit laten vloeien door net even wat langer door te gaan.”

Veel bewoners zien dat echter helemaal niet zitten. Zij zijn bang voor nog meer geluidsoverlast. “Al zitten er maar vier mensen hier ’s avonds gezellig op het terras lekker te kletsen, ze hebben geen idee hoe hard het hier klinkt,” zegt Gert Piet uit de Dorpsstraat.

Bovendien zitten niet alle horecaondernemers te wachten op deze wijziging. Als een zaak tot laat wil openblijven, moet het namelijk voldoen aan bepaalde voorschriften en moet een deurbeleid ingevoerd worden. Dat is oneerlijk, volgens Jaap Buijs van café The Pub. “Op deze manier wordt de plek van het café bepalend of je wel of niet open mag blijven tot vijf uur in het weekend.”

Een reportage door Robbert Bianchi van onze mediapartner NH.